Nieuws/Binnenland
1114070
Binnenland

Meer regels onder Rutte

Sinds het aantreden van premier Mark Rutte is het aantal regels in Nederland fors toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van Sargasso.nl en het ANP. De regering liet donderdag juist weten dat bedrijven veel gaan besparen, doordat de regeldruk afneemt.

Burgers, bedrijven en organisaties moeten zich momenteel houden aan meer dan 63.000 wetten, maatregelen, verordeningen en regelingen van rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Dat is ongeveer 32 procent meer dan in 2010.

Het ministerie van Economische Zaken, dat over de regeldruk in Nederland gaat, geeft aan dat het berekenen van het aantal regels wat anders is dan het meten van regeldruk. ,,Je kunt wel twee regels samenvoegen, zodat er één regel minder is, maar dan verandert er niets. Dit kabinet heeft de regeldruk met 1 miljard euro verlaagd. In deze kabinetsperiode zal daar nog 2,5 miljard euro bijkomen'', laat een woordvoerder weten.

De stijging van het aantal regels in Nederland heeft vooral te maken met de decentralisatie. Om geld te besparen stoot het rijk steeds meer taken af. Die komen terecht bij 12 provincies, 408 gemeenten en 25 waterschappen. De lagere overheden voeren regels in zodat ze hun nieuwe verplichtingen kunnen uitvoeren. Als gevolg daarvan zijn er nu bijvoorbeeld 47.449 gemeentelijke verordeningen. Dat waren er in 2010 'slechts' 32.961. In 3 jaar tijd is het aantal regels van de gemeenten dus met 44 procent gestegen. Anders gezegd: elke dag komen er 13 gemeentelijke verordeningen bij.

Ook het rijk zelf heeft meer regels dan toen Rutte premier werd. In de afgelopen 3 jaar zijn er 400 nieuwe wetten, regelingen en maatregelen ingevoerd, een toename van 3 procent.