Nieuws/Binnenland
1114444
Binnenland

Twee huizen wethouder kost belastingbetaler geld

De Utrechtse GroenLinks-wethouder Mirjam de Rijk (Financiën, Milieu) reist steevast op kosten van de belastingbetaler tussen haar twee woningen in Utrecht en Amsterdam.

De ongeveer 1400 euro aan eersteklas-kaartjes, die zij afgelopen jaar declareerde, beschouwt de gemeente als woon-werkverkeer. De VVD eist opheldering, maar de gemeente en De Rijk stellen dat de regeling geoorloofd is.

Het gezin van wethouder De Rijk woont in Amsterdam, waar zij de avonden en weekenden doorbrengt. De reiskosten tussen beide steden werden bij de gemeente Utrecht neergelegd, blijkt uit bonnetjes in bezit van deze krant. Op de meeste declaratieformulieren zijn zakelijke reiskosten en woon-werkverkeer apart weggeschreven. Bij twee driemaandoverzichten lopen de kosten door elkaar. De 150 reizen tussen de stations Utrecht Centraal en Amsterdam kostte de belastingbetaler ongeveer 1400 euro.

Volgens Mirjam de Rijk is haar door de gemeente verzekerd dat Utrecht de kaartjes gewoon vergoedt. „Mijn gezin besloot niet mee te verhuizen naar Utrecht, en ik heb twee opgroeiende dochters. Daarover ben ik altijd open naar de raad geweest.”

Lees meer in De Telegraaf.