Nieuws
1114867
Nieuws

Scholen Leiden dinsdag weer open

De scholen in Leiden gaan dinsdag weer open. Wel blijft de politie in verhoogde staat van paraatheid. Dat meldde burgemeester Henri Lenferink maandag.

Volgens Lenferink is de dreiging minder heftig dan eerder werd ingeschat. Het lijkt uit het buitenland - waarschijnlijk uit Costa Rica - lijkt te komen, maar de burgemeester kon dat nog niet met 100 procent zekerheid zeggen. Het kan ook uit Nederland via dat land gedaan zijn. Om daar duidelijkheid over te krijgen, moet een rechtshulpverzoek aan Costa Rica worden gedaan, aldus Lenferink.

Het is een unaniem besluit om de scholen dinsdag weer open te stellen, maar lang niet alle schoolleiders zijn even overtuigd van het feit dat de dreiging genoeg is geluwd. „Daarom is gekozen voor de extra beveiliging.” Sommige schoolleiders vinden dat als ouders het echt niet zien zitten om hun kinderen naar school te laten gaan, later moet worden bezien hoe daar op gereageerd wordt.

De burgermeester meldt dat met internationale experts is gekeken naar het digitale dreigbericht, waarin een schietpartij op een Leidse school werd aangekondigd. Ook is het bericht zelf goed geanalyseerd. „Daardoor kon het dreigingsbeeld naar beneden worden bijgesteld”, aldus Lenferink. Volgens hem is er niet over-gereageerd. „Het was een duivels dilemma”, aldus de burgemeester.