Nieuws/Buitenland
1114892473
Buitenland

Proces tegen drie verdachten dood George Floyd uitgesteld

Een afbeelding van George Floyd.

Een afbeelding van George Floyd.

MINNEAPOLIS - Een Amerikaanse rechter heeft het proces uitgesteld tegen drie ex-agenten die worden vervolgd voor de dood van George Floyd. De rechtszaak begint pas in maart volgend jaar, berichten lokale media in Minneapolis.

Een afbeelding van George Floyd.

Een afbeelding van George Floyd.

Floyd overleed vorig jaar nadat hij hardhandig was opgepakt omdat hij met een vervalst bankbiljet zou hebben betaald. Politieman Derek Chauvin drukte minutenlang met zijn knie op de nek van Floyd. Die lag met handboeien om op de grond en maakte herhaaldelijk duidelijk niet te kunnen ademen.

Videobeelden van de dood van Floyd zorgden in de Verenigde Staten voor grote verontwaardiging. Mensen gingen massaal de straat op om te protesteren tegen discriminatie en politiegeweld. Op sommige plaatsen was sprake van rellen en plunderingen.

Chauvin is al schuldig bevonden aan het doden van Floyd. Hij hoort zijn straf op 25 juni. Zijn voormalige collega’s Thomas Lane, J.A. Kueng en Tou Thao worden nog vervolgd voor medeplichtigheid. Hun proces zou eigenlijk in augustus beginnen.

De vier ex-agenten hangt ook nog een andere strafzaak boven het hoofd. Ze worden vervolgd voor het schenden van de burgerrechten van Floyd. De mannen wordt onder meer verweten dat ze zich „bewust onverschillig” opstelden terwijl hun arrestant dringend medische hulp nodig had.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo