Nieuws/Binnenland
1115035
Binnenland

Plastic afval pletten

Plastic afval scheiden: prima. Maar de zak vol lege flesjes, folie en ander verpakkingsmateriaal aan het knopje van zijn mooie keukenkastje irriteerde Jaco van Daalen mateloos. Op zoek naar een oplossing bedacht hij de Plettum, een decoratieve afvalbak die plastic samenperst tot de helft.

’De afvalemmer bestaat uit een onderste en een bovenste bus die over elkaar heen schuiven”, vertelt Van Daalen. „Door het deksel dicht te doen en er simpelweg op te duwen, wordt alle lucht weggeperst en het plastic geplet. Zo kun je twee keer zoveel plastic afval in een zak kwijt.”

De milieubewuste afvalbak is van Nederlands design en vormgegeven in robuust RVS; de zwarte deksel is gemaakt van hergebruikte grondstoffen. „Voor de Plettum worden extra sterke pletzakken met een inhoud van 25 liter gebruikt die geschikt zijn om wel 60 liter plastic in te persen. Door het aantal afvalzakken te reduceren, draag je nog meer bij aan een beter milieu. Want door deze manier van aanbieden hebben de gemeentelijke inzamelingsdiensten ook minder kilometers aan afvaltransport nodig.”

„En de keuken ziet er weer fris en opgeruimd uit”, voegt hij eraan toe. „Niet onbelangrijk, want afval scheiden begint immers daar!”

De Plettum is overigens ook geschikt voor gewoon restafval. Desgewenst kan er een geurfilter in het deksel worden geplaatst.