Nieuws/Binnenland
1115114770
Binnenland

22.274 positieve tests, eerste daling gemiddelde in bijna twee maanden

ZEIST - Tussen woensdagochtend en donderdagochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 22.274 positieve coronatests geregistreerd. Dat is iets lager dan vorige week donderdag en daardoor zakt het gemiddelde. Dat is voor het eerst sinds 30 september. Het is wel de tiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 155.523 besmettingen vastgesteld. Gemiddeld komt het neer op 22.218 nieuwe gevallen per dag. In de week tot en met woensdag waren er gemiddeld zo’n 22.400 positieve tests per dag.

Het weektotaal ligt wel hoger dan het aantal gevallen in de zeven dagen ervoor. Op weekbasis stijgt het aantal positieve tests met ruim 23 procent. Dat is het laagste ’groeigetal’ sinds begin oktober.

Het is niet duidelijk waar de daling van het gemiddelde door komt. Het kan een tijdelijk dipje zijn, het kan ook komen doordat de GGD’en tegen hun maximale capaciteit aan zitten en niet in staat zijn om nog veel meer mensen te testen dan ze nu al doen, maar het zou ook kunnen betekenen dat de groei wat begint af te vlakken.

Het gemiddelde was 55 dagen achter elkaar recht omhooggegaan. Dat is net geen record. In september en oktober vorig jaar, bij het begin van de tweede golf, steeg het gemiddelde 57 dagen achter elkaar.

Amsterdam telde zoals gebruikelijk de meeste positieve tests. Bij 993 inwoners van de hoofdstad werd het coronavirus aangetroffen. Rotterdam had 743 nieuwe gevallen, Den Haag 509, Utrecht 333 en Tilburg 328. Voor de tweede dag op rij is geen enkele gemeente coronavrij. Schiermonnikoog en Vlieland sluiten de rij met elk één positieve test.

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 61 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart. De gemeenten Den Haag, Assen en Harderwijk hadden elk drie overleden inwoners. Dat hun heengaan nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen week registreerde het RIVM 298 sterfgevallen, gemiddeld bijna 43 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 4 maart.

Iets minder coronapatiënten op verpleegafdelingen

Het aantal mensen dat met een corona-infectie is opgenomen in een ziekenhuis is afgelopen etmaal met 10 gestegen naar 2545 patiënten, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal opgenomen patiënten op de verpleegafdelingen nam iets af, het aantal patiënten op de ic’s nam juist verder toe.

Zorgverleners op de intensive cares behandelen momenteel 530 Covidpatiënten, een stijging van 25 patiënten ten opzichte van 24 uur geleden. Er liggen donderdag voor het eerst meer coronapatiënten op de ic’s dan een jaar geleden. Op 25 november 2020 werden er 529 mensen met een corona-infectie geholpen op een intensive care.

Er werden de afgelopen 24 uur 49 nieuwe coronapatiënten op de ic’s opgenomen. Doordat er ook mensen overleden of de intensive care-afdelingen mochten verlaten, nam het totaal aantal patiënten minder snel toe.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 2015 coronapatiënten. Dat zijn er 15 minder dan een dag geleden. Ook van dinsdag op woensdag nam het aantal opgenomen coronapatiënten op de verpleegafdelingen al af, toen met 22 patiënten.

Afgelopen etmaal werden 304 nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen opgenomen, maar doordat er meer mensen werden ontslagen, overgeplaatst of overleden, daalde de totale bezetting in de klinieken toch.

Het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen en klinieken blijft onverminderd hoog. Ter vergelijking: precies een maand geleden werden er 73 nieuwe coronapatiënten in de klinieken opgenomen en 19 op de ic’s. Eind september ging het dagelijks om enkele tientallen nieuwe opnames op de verpleegafdelingen en minder dan 10 nieuwe mensen op de ic’s.

Om ziekenhuizen te helpen, worden coronapatiënten onderling verspreid. Sinds deze week gaan er ook weer patiënten naar Duitsland. Donderdagochtend zou voor het eerst weer een coronapatiënt per helikopter naar een ziekenhuis bij de oosterburen worden vervoerd, maar het toestel moest ter hoogte van Apeldoorn keren vanwege mist. Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis Zuyderland, vanwaar de patiënt zou worden vervoerd. Mogelijk lukt het later op de dag alsnog de patiënt te verplaatsen. Afgelopen dagen werden telkens twee patiënten per dag naar een Duits ziekenhuis gebracht, met speciaal ingerichte ambulance.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop