Nieuws
1115170
Nieuws

Weekers: toeslagensysteem op de schop

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil het systeem van uitbetaling van zorg- en huurtoeslag fundamenteel aanpassen. Wat hem betreft worden toeslagen pas uitbetaald na een grondige controle vooraf.

Weekers' woordvoerster bevestigt berichtgeving daarover in KRO Brandpunt zondagavond. Aanleiding is een omvangrijke fraude met toeslagen door Bulgaren in Rotterdam.

Nu is het nog zo dat de Belastingdienst bij fraude moet proberen de al betaalde toeslag terug te halen. Weekers wil de zaak omdraaien: eerst controleren en dan pas uitbetalen.

„Het nadeel is dat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden en langer op hun geld moeten wachten. Maar ik denk dat het voor de houdbaarheid van het systeem belangrijk is dat het niet als pinautomaat kan worden gebruik”, zegt Weekers in KRO Brandpunt.

In de KRO-reportage vertellen Bulgaren over georganiseerde reizen naar Nederland, bedoeld om fraude met toeslagen te plegen. Eenmaal in Nederland, laten ze zich inschrijven op een adres in Dordrecht, Rotterdam of Tiel dat op naam staat van de organisatie. Vervolgens worden bankrekeningen geopend en huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.

De deelnemers vertellen in de uitzending dat zij een vergoeding van enkele honderden euro's kregen, waarna ze werden teruggebracht naar Bulgarije. De organiserende bende houdt de pasjes van de bankrekeningen in bezit en strijkt vervolgens tienduizenden euro's op.

De VVD wil Weekers dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer horen over zijn plannen. Ook de PVV dient vragen over de praktijken in.