Nieuws/Buitenland
1115283
Buitenland

'Voedsel als lokmiddel jihad'

Bij het station Brussel Noord wordt voedselverstrekking aan armen volgens de autoriteiten misbruikt door ronselaars die strijders voor Syrië zoeken. De Brusselse deelgemeente Schaarbeek, waar het Noordstation ligt, heeft daarom gelast de voedselverdeling aan daklozen rond het station te verbieden, meldde zondag het Belgische persbureau Belga. Het gaat met name om de charitatieve organisatie Resto du Tawhid (Resto van de Eenheid) van de tot islamiet bekeerde Belg Jean-Louis Denis.

De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, erkent dat „het geen sympathiek besluit is, maar we doen dit uit preventie”. De burgemeester heeft gehoord dat „meneer Denis zijn zaterdagse voedselverstrekking misbruikt om radicaal islamistische preken te houden, waarin ook opgeroepen wordt om naar Syrië te trekken”. Twee minderjarigen uit Schaarbeek die recent naar Syrië zijn gegaan, komen uit de entourage van Denis. „Ze zijn herhaaldelijk gesignaleerd bij die voedselverstrekking en preken”, aldus Clerfayt.

Denis heeft intussen laten weten dat hij doorgaat. „Onze organisatie is nog actief, er zijn genoeg andere gemeenten waar we voedsel kunnen verdelen.”