Nieuws/Buitenland
1115301
Buitenland

Reddingswerk moeilijk na aardbeving China

Reddingswerkers in de door een aardbeving getroffen Chinese provincie Sichuan gaan vaak te voet naar getroffen dorpen omdat de wegen zijn verwoest of geblokkeerd. Tal van dorpen in de streek van Lushan, dichtbij het epicentrum, zijn verwoest door de zware aardbeving van zaterdagmorgen. In de plaats Baoxing bijvoorbeeld, die bijna 60.000 inwoners telt, zijn volgens staatsmedia alle woningen op zijn minst beschadigd door de aardbeving, inclusief de panden die er na de vorige aardbeving zijn gebouwd.

De Chinese premier Li Keqiang is naar het getroffen gebied gegaan. Hij leidt de reddingsoperatie vanuit in de stad Ya'an, circa 1650 kilometer ten zuidwesten van Peking.

Het dodental is zondag boven de 200 gestegen. Er zijn circa 11.500 mensen gewond geraakt van wie er 960 ernstig aan toe zijn, meldden staatsmedia.

De beving had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Vijf jaar geleden vielen in dezelfde provincie 87.000 doden en 375.000 gewonden bij een aardbeving die een kracht van 7,8 op de schaal van Richter had. Destijds was erg veel kritiek op de trage reactie van de autoriteiten.