Nieuws
1115404
Nieuws

Maranello – Serramazzoni - Marano S/P – Maranello

Stuurmanswegen: Per Ferrari F12berlinetta door Maranello

Wie tijdens het bezoek aan Maranello spontaan zin krijgt in een heerlijk potje sturen, is in Ferrari's thuisbasis aan het goede adres. Wij kiezen voor een route zuidwaarts, waar ook de testrijders van Maserati en Ferrari het asfalt opzoeken.

Een F12berlinetta, gewoon omdat het kon

Laten voor het gemak aan de Viale Ferrari starten. Daar is niet alleen Galleria Ferrari gevestigd, maar ook Pit Lane Red Passion. Laatstgenoemde bedrijf staat los van Ferrari, maar verhuurt de Italiaanse raspaardjes. De mogelijkheden zijn legio, al hangt aan alles een prijskaartje. Een California, een 599 GTB en binnenkort ook de nieuwe F12berlinetta behoren tot de mogelijkheden. De sportwagens worden voor verschillende tijdsperiode verhuurd, dus mocht het (vakantie)budget het toelaten, de door ons uitgestippelde route duurt een dik uur. Wij pikten bij Ferrari een F12berlinetta op. Gewoon omdat het kon.

Sprintklaar

Sleutel in contact en een druk op de rode startknop op het stuurwiel volstaat om de V12-motor tot leven te wekken. Met een luide brul en een verhoogd stationairtoerental ontwaakt de 6.262 cc grote krachtbron. Het donkere geluid doet direct de hoofden van omstanders draaien. Een tik tegen de schakelflipper en de F12berlinetta staat sprintklaar. Vanaf de Viale Ferrari draaien we de neus richting de Via Nazionale Abetone Inferiore. Maranello is Ferrari en Ferrari is Maranello. Jaarlijks brengen honderdduizenden toeristen een bezoek aan het Ferrari-dorp. Een museum, het circuit, de fabriekspoort en de verschillende shops met allerlei merchandising roepen bij de bezoekers het ultieme Ferrari-gevoel op.

Donkere brul

De F12berlinetta trekt veel bekijks. Niet verwonderlijk, de productie draait ruim een half jaar en al die auto's zijn over de hele wereld verspreid. De kans er nu al één op de openbare weg te zien, is zeer klein. Ja, zelfs de Maranellesi verdraaien hun nek als ze de F12berlinetta aan horen komen. Voor hen is het zowaar dagelijkse kost om het Italiaanse raspaardje voorbij te zien komen, maar wanneer we Strada Nazionale Abetone Superiore de dorpskern verlaten, valt direct op dat de omwonende minder snel naar de topsporter omkijken. Of ligt dat aan het feit dat de nieuwste Ferrari vrij stil is? De snelheidsmeter wijst 80 km/h, het zevende verzet is ingezet. Een druk op de knop Auto en de transmissie is louter handmatig te bedienen. Drie tikken tegen de schakelflipper en de F12 schraapt zijn keel. De donkere brul maakt hoog in de toeren plaats voor een jankend geluid. Hij doet aan een oude F1 denken. De uitstekende stuurbekrachtiging vergemakkelijkt het rijden op het bochtige traject. Een kleine stuurbeweging volstaat om de neus in de juiste richting te dirigeren, terwijl je in rechte lijn de directe besturing nauwelijks hoeft te corrigeren. De weg glooit door het open landschap. Het kan op de weg druk zijn met vrachtverkeer. Een bestuurder van een Piaggio-bestelautootje wijkt bij het zien van de rode Italiaan direct naar rechts uit om ruimte te maken voor een veilige inhaalactie. De weg is overzichtelijk en verleidt tot het intrappen van het rechterpedaal. Maar in de dorpen staan verschillende flitskasten, als ware het dat Koos Spee er een vakantiehuis in de buurt heeft. Terecht overigens, want de huizen staan dicht bij het asfalt.

Natte nacht

Wie de Strada Provinciale 3, zoals de weg intussen heet, volgt, komt vanzelf in Serramazzoni. In het plaatsje, waar stervoetballer Luca Toni de enige bekende Italiaan is, staat ter hoogte van het plein het bordje Modena. We slaan links af en vervolgen de route. Rechte stukken en (scherpe) bochten wisselen elkaar af en dat geldt ook voor het deel dat we na het oversteken van de SS12 onder de F12berlinetta laten glijden. We rijden richting Manano Sul Panaro. Het uitzicht blijft hetzelfde. Iets meer bebossing, wat betekent dat na een natte nacht het asfalt niet zo snel droogt. Het uitzicht blijft gelijk aan het eerste deel, glooiend met in de verte bergen. De magistrale klanken van de twaalfcilinder galmen over het open landschap. Hoe dat klinkt? Kijk even op onze facebookpagina om de V12 te horen schreeuwen.

Ristorante Cavallino

Via de buitenkant van Vignola zetten we koers naar Maranello. Het einde van de route loopt zo dat je bovenlangs Maranello rijdt, over de Strada Statale 486. Aan de linkerkant zie je de fabriek. In Fiorano verlaten we de doorgaande weg. Je draait als het ware rechtsom richting Maranello. Voor de liefhebbers van een lunch of diner, aan de Via Giardini is het voor autoliefhebbers wereldberoemde Ristorante Montana gevestigd. Daar kun je net als bij Ristorante Cavallino tegenover de fabriekspoort Formule 1-rijders Fernando Alonso en Felipe Massa tegen het lijf lopen en anders zit je gegarandeerd tussen de Ferrari-klanten. De bordjes Museo Ferrari brengen je terug naar het startpunt. Je doet er minimaal een uur en een kwartier over.

De route