1115446
Binnenland

Nederland omarmt alternatief Koningslied

De twee Utrechtse studenten Allard Amelink en Huib Verhoeven hebben een oplossing bedacht voor het veel bekritiseerde Koningslied van componist John Ewbank: zij hebben zelf een eigen versie opgenomen. 'Je bent een koning' werd vrijdag op YouTube gezet en bleek direct een tegenhanger van het officiële lied.

„Tijdens een biertje in de binnenstad kwamen we op het idee om een vrolijk liedje te maken”, vertellen de twee. „Liedjes schrijven doen we wel vaker. In twee avonden hebben we het ingezongen op de studentenkamer van een vriend en eergisteren vonden we nog een vriend bereid om een videoclip op te nemen, ook in die studentenkamer.”

De twee studenten hopen op 30 april nog ergens in het land te kunnen optreden. „Het liefst op een zo’n groot mogelijk podium.”

De mannen worden geprezen op Twitter voor het lied. "Een leuk Koningslied", noemt Mark Liefhebber het nummer. "Steengoed!", schrijft Ingrid Magilsen.

"Honderd keer beter dan Ewbank en 51 BN'ers", oordeelt Hans Hegeman.

Het officiële koningslied ging vrijdagochtend vroeg in première. Het is de bedoeling dat heel Nederland het op de avond van 30 april meezingt ter ere van het nieuwe koningspaar. Vooralsnog lijkt daar weinig animo voor, want het lied werd zelfs gesaborteerd op YouTube.

Veel mensen gaven het nummer aan als spam, waardoor het van YouTube werd verwijderd "wegens een schending van het beleid op het gebied van spam, oplichtingspraktijken en commercieel misleidende inhoud." Vanaf 13 uur was het weer te bekijken op YouTube.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");