1115801
Binnenland

Politieteam let op 'gevaarlijke eenling'

Een politieteam van de Landelijke Eenheid houdt zo'n honderd 'solistische dreigers' in de gaten, die eventueel tot geweld kunnen overgaan. Voornaamste doelwit blijkt het Koninklijk Huis maar ook landelijk bekende politici, ambtenaren en rechters zijn vaak mikpunt.

Dat staat in een rapport van de Universiteit van Tilburg dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is opgesteld.

Het speciale team van politiemensen is gevormd om gevaarlijke eenlingen beter te kunnen aanpakken. Aanleiding hiervoor was de aanslag van Karst T. op de Oranjes tijdens Koninginnedag 2009.

Psychische stoornissen

De bedreigers sturen mails en handgeschreven brieven waarin ze geweld aankondigen maar ook goederen zoals een dode kat. Het gaat bijna altijd om mannen met psychische stoornissen.Voor zo'n twaalf dreigers is een aanpak gestart om geweld te voorkomen.

"Ze hebben een uitzichtloos bestaan en geven de koningin of de politiek daar vaak de schuld van", zegt een betrokken onderzoeker in het AD. "Het onderliggende probleem is dat ze een sterke behoefte hebben aan zorg. Ze zijn al langere tijd op zoek naar een luisterend oor."