Nieuws/Buitenland
1115808
Buitenland

VN: Humanitaire ramp in Syrië

In Syrië is sprake van een humanitaire ramp. Hele gezinnen zijn in hun huizen verbrand, hele steden in puin geschoten; kinderen worden gemarteld, verkracht en vermoord. Een kwart van de 22 miljoen Syriërs is binnen eigen land ontheemd geraakt; 1,3 miljoen zijn naar het buitenland gevlucht.

Dit hebben de Hoge Commissaris van de VN voor de vluchtelingen, António Guterres, en VN-noodhulpcoördinator Valerie Amos donderdag gezegd in de VN-Veiligheidsraad. Volgens Amos hebben 6,8 miljoen mensen in Syrië noodhulp nodig. Donoren hebben pas de helft overgemaakt van de beloofde 1,5 miljard dollar aan steun.

„Kinderen horen bij de groep die het meest moeten lijden”, aldus Amos. „Kinderen zijn vermoord, gemarteld en verkracht. Velen hebben niet genoeg te eten. Miljoenen zijn getraumatiseerd door de verschrikkingen. Dit conflict verwoest niet alleen het heden van Syrië, maar ook de toekomst.”

Volgens de VN zijn sinds het begin van de oorlog in Syrië, die begon als vreedzaam protest, zeker 70.000 mensen om het leven gekomen.