Nieuws/Binnenland
111620
Binnenland

Na eerste Amerikaanse rakettenregen boven Syrië

Koenders: waarschuwing aan Assad

Minister Koenders.

Minister Koenders.

DEN HAAG - De Amerikaanse luchtaanval op een Syrische legerbasis kan rekenen op goedkeurende reacties vanuit Nederland. Demissionair minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zegt „begrip” te hebben voor de zet van de Amerikanen en spreekt over „een forse waarschuwing aan het regime van Assad.”

Minister Koenders.

Minister Koenders.

De bewindsman wijst er nog op dat de Syrische president Assad herhaaldelijk VN-resoluties heeft overtreden door chemische wapens te gebruiken. Koenders pleit voor de-escalatie. „We moeten terugkeren naar de weg van de VN.” Premier Rutte valt Koenders bij en spreekt van „een proportionele reactie” van de Amerikanen.

Koenders heeft vrijdagochtend een toelichting gekregen van de tijdelijk zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

Begrijpelijk

In de Tweede Kamer reageert het CDA instemmend op de actie van de Amerikanen. „Het is begrijpelijk dat de VS geprobeerd hebben de chemische faciliteiten uit te schakelen na de barbaarse aanvallen van Assad tegen onschuldige burgers”, reageert Kamerlid Knops. „De vraag is of dit onderdeel is van een bredere strategie van president Trump.”

Amerikaanse marineschepen schoten in de nacht van donderdag op vrijdag ruim vijftig kruisraketten af op een Syrische luchtmachtbasis. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten rechtstreeks Syrische regeringstroepen bestoken.

Te rechtvaardigen vergeldingsactie

VVD-Kamerlid Ten Broeke noemt het een „begrijpelijke en zeer waarschijnlijk ook te rechtvaardigen” militaire vergeldingsactie van de Amerikanen. „De centrale vraag nu is alleen of het signaal dat uitgaat wordt gezien als een symbolische aanval, een vergelding of als regime-change.”