Nieuws/Binnenland
1116774
Binnenland

Voetballend naar een baan

Olof is een uitstekende kok en een prima keeper. Een 'gezellige gast', volgens zijn collega’s. Tot voor kort had Olof geen werk en was hij afhankelijk van een Wajong-uitkering van UWV. Via de Dutch Career Cup voetbalde hij zich naar een baan.

In de Dutch Career Cup draait het om voetbal en om werk. Het is een landelijk voetbal- en re-integratieprogramma voor Wajongers die werk zoeken. Voetbalclubs in heel Nederland bieden hun trainingsfaciliteiten én contacten met werkgevers aan. Ongeveer 25 clubs doen mee, waaronder ADO Den Haag, Ajax, FC Utrecht en PSV. Maar niet alleen de eredivisie doet mee aan de Cup, ook andere verenigingen, zoals FC Assen.

De bal is rond

Filmmakers Mascha en Manfred Poppenk hebben zes maanden lang het team van FC Assen gevolgd. Deze film, ‘De bal is rond’, was onlangs te zien op televisie nu nog op internet, via www.debalisrond.nl. Een aanrader! De film gaat over voetballende jongeren die aan het werk willen. Over de kwaliteiten die zij hebben, maar ook de moeilijkheden die ze moeten overwinnen. Hun problemen zijn bijvoorbeeld ADHD, borderline, maar ook schizofrenie of ex-verslaving of een combinatie van deze beperkingen.

 

Deze jongeren willen voetballen én werken. Terecht, want een baan, liefst betaald, geeft mensen perspectief en zingeving in het leven. Dan doe je mee in de maatschappij. UWV spant zich in om Wajongers aan een baan te helpen. Daarom hebben we vorige week ‘Wajong Werkt’ gepresenteerd, een initiatief van UWV en prominenten uit het bedrijfsleven, van de overheid, vakbonden en belangenverenigingen. Met als gemeenschappelijk doel: meer Wajongers aan het werk bij reguliere werkgevers. We willen dat 10.000 Wajongers werk vinden bij een reguliere werkgever in 2015. Als dat lukt zijn er in Nederland ongeveer 70.000 Wajongers aan de slag.

Nog weinig bedrijven met Wajongers

Er is wat dat betreft nog een wereld te winnen. Slechts een kleine 5 procent van de bedrijven heeft een Wajonger in dienst, terwijl 40 procent aangeeft dit te overwegen. Met Wajong Werkt willen we deze werkgevers over de streep trekken. We sluiten convenanten met bedrijven, helpen bij het ‘verzilveren’ van CAO-afspraken en denken mee met de werkgever over het geschikt maken van functies. Veel Wajongers kunnen slechts gedeeltelijk werken en hebben begeleiding en aanpassingen nodig op de werkplek. Dit vraagt extra inspanning van de werkgever. Door het opstellen van profielen en het maken van voorselecties van potentieel geschikte kandidaten nemen we bedrijven werk uit handen en vergroten we de kans op een goede match.

 

Niet alle Wajongers kunnen aan het werk. Zij hebben dusdanige beperkingen, dat een baan er gewoon niet inzit. Deze groep zal aangewezen blijven op financiële ondersteuning. Maar de jongeren die kunnen werken, zoals Olof, verdienen een plek op de arbeidsmarkt. Hij heeft inmiddels een verlenging van zijn contract en volgt een professionele koksopleiding. Voetballen doet hij alleen nog maar voor de lol.