Nieuws/Binnenland
1117118296
Binnenland

Hoogleraar: laat mensen eerst registreren voor vaccin

HILVERSUM - In het vaccinatieprogramma tegen corona zouden mensen zich eerst moeten melden en laten registreren, voordat er überhaupt een prikafspraak is gemaakt. Op deze manier weten instanties wie zij kunnen benaderen indien er een plekje vrijkomt voor iemand die aan de beurt is voor vaccinatie. Dat idee opperde hoogleraar Logistiek aan de Tilburg University Jan Fransoo dinsdag in tv-programma Nieuwsuur.

In de afgelopen week zijn ongeveer 280.000 mensen gevaccineerd, aanzienlijk minder dan de 400.000 die de overheid had aangekondigd. En dat terwijl er een grote voorraad vaccins beschikbaar is. De Tweede Kamer wil van zorgminister Hugo de Jonge uitgelegd krijgen hoe de vertraging mogelijk is.

In de nieuwe systematiek zou iemand benaderd kunnen worden met meerdere voorstellen voor een tijd en locatie, om er vervolgens eentje te kiezen. Die werkwijze is anders dan hoe het nu geregeld is, waarbij iemand een afspraak kan maken voor een prik.

De nieuwe opzet noemt Fransoo „een systeem waar je naartoe zou moeten om grotere aantallen, grotere cohorten, flexibeler af te kunnen handelen.”

Engeland

Dat het prikken in Nederland moeizamer verloopt dan in buurlanden ligt volgens de hoogleraar mede aan de enorm versnipperde uitvoering. Daar waar bijvoorbeeld in Engeland de pandemiezorg centraal is georganiseerd, is die in Nederland versnipperd over 25 GGD’s en 5000 huisartsen, aldus Fransoo. „Allemaal in principe zelfstandige partijen en een minister die dat probeert te coördineren maar beperkte zeggenschap daarover heeft.”

Het andere pijnpunt is de slechte digitalisering, waarvan het niet-flexibele afsprakensysteem onderdeel uitmaakt, aldus Fransoo, die in een groep experts zit die het RIVM adviseert over de logistieke aanpak van het vaccineren.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo