Nieuws
1117533
Nieuws

Rijksmuseum na 10 jaar weer open voor publiek

Na een verbouwing van bijna 10 jaar gaat het Rijksmuseum in Amsterdam zaterdag weer open. Tegen het middaguur treden op het Museumplein twaalf fanfares op, uit elke provincie één. Kort daarna betreedt koningin Beatrix een meterslange oranje loper om het museum 'terug te geven aan het publiek'.

Voorafgaand aan de openingshandeling krijgt de vorstin een besloten rondleiding door het vernieuwde museum, met optredens van trompettist Eric Vloeimans en het Nederlands Blazers Ensemble. Schrijver Remco Campert zal een gedicht voordragen.

Na de openingsceremonie mogen bezoekers tot middernacht gratis naar binnen voor een rondleiding langs de hoogtepunten, zoals De Nachtwacht. Er kunnen maximaal 30.000 mensen terecht. Op zondag gaat het museum vanaf 9 uur 'gewoon' open voor het reguliere tarief van 15 euro. In de voorverkoop zijn al ruim 75.000 kaarten verkocht.

De AVRO en de NOS zullen zaterdagmiddag en -avond met drie tv-programma's en een radioprogramma uitgebreid aandacht schenken aan de heropening.