Nieuws/Binnenland
1117875
Binnenland

Oude liefde roest niet

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema en haar vriend, documentairemaker Robert Oey, zijn weer teruggekeerd bij hun oude liefde: een beige 26 jaar oude Mercedes W123 200 sedan. Het oude beestje heeft slechts 91.000 km op de teller. Met haar milieuvriendelijke hybride Toyota Prius blijkt Halsema alleen tijdens de verkiezingscampagne te hebben gereden.

Bij een oldtimerspecialist in Westervoort heeft Oey de Mercedes afgelopen week opgehaald. Om de benzineslurpende Duitse oldtimer een milieuvriendelijke glans te geven, hebben Halsema en Oey voor €1000 een lpg-installatie laten inbouwen.

Zes jaar geleden besloot Femke Halsema na kritiek haar oude katalysatorloze Mercedes-stationwagen uit 1984 aan de kant te doen. Maar, zo blijkt nu, oude liefde roest niet, want afgelopen week werd het 26 jaar oude exemplaar uit de 200-serie aangeschaft.

Volgens Jan Willem Maassen van den Brink, die de Mercedes heeft geleverd, is het met de lpg-installatie toch prima mogelijk om zo'n oude auto milieuvriendelijk te rijden.

Maassen van den Brink prees de nieuwe liefde van huize Halsema op zijn site als volgt aan: "Dit is weer een juweeltje! Hij verkeert werkelijk in een prachtige staat en heeft mooie opties zoals een automaat en een schuifdak. Hij is uitgevoerd in de kleur 684, taigabeige, en heeft een werkelijk als nieuw zwart stoffen interieur. We hebben veel mooie auto's in ons assortiment, deze is gewoon net iets mooier dan alle anderen."

De nieuwe aanwinst van Halsema beschikt over een automaat, mistlampen, centrale portiervergrendeling, stuurbekrachtiging, in hoogte verstelbare stoelen, handbediend schuifdak, stoffen bekleding, rechterbuitenspiegel en zwarte bekleding.

De auto is afgeleverd met een Nederlands kenteken, nieuwe apk en een servicebeurt. Maassen van den Brink koopt zijn auto's in Zuid-Duitsland, Zwitserland en Zuid-Frankrijk. Hij zit er enorm mee in de maag dat de verkoop is uitgelekt, want hij heeft de kopers absolute geheimhouding moeten garanderen. De oldtimerspecialist bevestigt dat de auto op naam is gezet van Robert Oey.

Femke Halsema bevestigt via haar woordvoerster dat Mercedes is teruggekeerd in huis, maar ze benadrukt dat de bolide eigendom is van haar vriend. Ze beschouwt de auto als een niet-politiek onderwerp.

Ze laat weten dat ze iedere dag met de trein van haar woonplaats Amsterdam naar haar werk in Den Haag reist. De Toyota Prius was alleen ingezet tijdens de verkiezingscampagne, volgens de fractie van GroenLinks louter uit 'veiligheidsoverwegingen' omdat het de fractievoorzitter was afgeraden met het openbaar vervoer te reizen.