Nieuws
1117878
Nieuws

Nibud: Houd contant geld achter de hand

Om zich voor te bereiden op problemen in elektronisch betaalverkeer moeten mensen altijd contant geld achter de hand houden. Dit advies geeft budgetvoorlichter Nibud naar aanleiding van storingen en cyberaanvallen bij banken.

de noodzaak om contant geld achter de hand te houden is overduidelijk, stelt het Nibud. Of het nou gaat om elektrische storingen of kapotte en geskimde pasjes. Door contant geld achter de hand te houden neem je als consument voorzorgsmaatregelen.

 

De afgelopen dagen zijn er regelmatig storingen bij banken. Vooral klanten van ING ondervinden problemen bij het internetbankieren. Eind vorige week waren er ook storingen bij Rabobank, SNS Bank en ABN Amro. Veel storingen zijn het gevolg van Ddos-aanvallen van hackers.

 

Hoeveel contant geld?

Hoeveel contant geld u in huis moet houden is afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden en het noodrantsoen dat u in huis hebt. Het Nibud adviseert uit te rekenen hoeveel u gemiddeld per dag uitgeeft en zo een bedrag uit te houden waarmee u het minimaal twee dagen uithoudt. Voor een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen is dit bijvoorbeeld al snel 50 euro. Ook onderweg hebt u contant geld nodig. Vooral als u met de auto gaat is het handig als u benzine bij nood contant kunt voldoen.

 

Andere voorzorgsmaatregelen

Contant geld achter de hand houden is handig voor het geval er problemen zijn in het elektronische betalingsverkeer. Maar het Nibud adviseert ook om uw geld op meerdere banken te stallen, zeker als u meer dan 100.000 euro bezit. Als u dan bij een bank niet kunt betalen, dan kan het bij de andere bank wellicht wel. Ook is het volgens de budgetvoorlichter verstandig meerdere elektronische betaalmiddelen te bezitten, denk aan een pinpas en creditcard. Bij een geskimd of kapot pasje kunt u dan toch nog betalen.

 

Om uw saldo's bij banken te kunnen controleren en aan de bel te kunnen trekken als er iets misgaat, adviseert het Nibud wekelijks uw saldo te controleren, uw administratie goed bij te houden en elke maand een rekeningoverzicht op te slaan op uw computer.