Nieuws/Binnenland
1118145809
Binnenland

Vermoedelijk weer vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp

De opbouw van een stapelplaats voor een vreugdevuur.

De opbouw van een stapelplaats voor een vreugdevuur.

DEN HAAG - In Scheveningen en Duindorp mogen rond de jaarwisseling mogelijk weer vreugdevuren worden gehouden. De organisatoren hebben daarvoor plannen ingediend bij de gemeente Den Haag. „De nieuwe plannen zijn substantieel beter in vergelijking met voorgaande jaren”, heeft burgemeester Jan van Zanen dinsdag laten weten aan de gemeenteraad. „Ze hebben hard gewerkt aan hun aanvraag.”

De opbouw van een stapelplaats voor een vreugdevuur.

De opbouw van een stapelplaats voor een vreugdevuur.

Afgelopen jaarwisseling en een jaar eerder mochten geen vreugdevuren worden gehouden, nadat het op 1 januari 2019 mis was gegaan op het Scheveningse strand. De wind blies smeulende deeltjes in de richting van de woningen. Daardoor ontstond voor ruim een miljoen euro aan schade.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) kwam met een vernietigend rapport. De houtstapels van Scheveningen en Duindorp waren veel hoger dan afgesproken, maar de gemeente deed daar te weinig tegen, aldus de OvV. Het leidde tot het vertrek van Van Zanens voorganger Pauline Krikke.

De vuurstapel mag maximaal 10 bij 10 bij 10 meter zijn. Hoewel Scheveningen en Duindorp nu dus een deugdelijke aanvraag hebben ingediend, blijft het volgens Van Zanen vanwege de coronamaatregelen onzeker of de vreugdevuren überhaupt kunnen plaatsvinden. Bovendien kunnen bewoners de ingediende plannen inzien en nog bezwaar maken.

Vorige week heeft de gemeente Den Haag al ontheffingen verleend aan de bouwers. „Daaraan zijn voorschriften verbonden om het milieu zo goed mogelijk te beschermen. Zo moet de bodem goed worden afgedekt, mag alleen schoon hout worden verbrand en moeten de restanten van het vuur zo spoedig mogelijk worden verwijderd.”

Twee andere initiatiefnemers zijn nog bezig met hun aanvraag. „Op dit moment wordt door de organisatoren van vreugdevuren in de Purmerendstraat (Escamp/Leyenburg) en de Paets van Troostwijkstraat (Laakkwartier) nog gewerkt aan een gedegen veiligheidsplan”, aldus de burgemeester.