Nieuws/Binnenland
1118406
Binnenland

Trouw: wij willen Weekers niet verder helpen

Trouw gaat staatssecretaris Frans Weekers van Financiën en de Belastingdienst niet verder helpen. Het dagblad kreeg van die twee partijen het verzoek tot een gesprek om de gegevens die Trouw heeft over fiscale routes naar belastingparadijzen te delen.

Hoofdredacteur Willem Schoonen denkt dat een gesprek geen zin heeft. Niettemin gaan topambtenaren van Financiën nog eens met de krant praten, meldt de woordvoerster van Weekers.

Trouw kreeg de informatie door afspraken met een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten. Verslaggevers in 40 landen werken aan het project. Alle betrokkenen hebben afgesproken te zwijgen. Daarnaast heeft Trouw nog een reden om de informatie voor zich te houden. „Het is niet zo dat we een kant-en-klare lijst hebben van belastingontduikers”, zo legt Schoonen uit. „Het gaat om klantenbestanden van tussenkantoren. Het gaat om de verhalen die daarachter zitten. Maar er zitten ook tussenkantoren bij met 'normale' activiteiten, die niets fout doen. Als wij de informatie nu delen, draaien we ons eigen journalistieke onderzoek de nek om.”

Weekers deed dinsdag een beroep op de „maatschappelijke verantwoordelijkheid” van Trouw. Schoonen ziet dat anders, al kan hij de oproep van Weekers wel begrijpen. „Dit is niet uitzonderlijk, het gebeurt wel vaker dat aan media wordt gevraagd om beelden of informatie vrij te geven. Al heb ik het zelf nog niet op zo'n 'grote' manier als nu meegemaakt”, aldus de hoofdredacteur. „Het is een zakelijke discussie. Maar er is geen sprake van druk, het is niet onprettig.”

Als de informatie niet door de politiek zelf te achterhalen zou zijn, had Schoonen er wellicht anders in gestaan, zo zegt hij. „Maar zij hebben een eigen apparaat, eigen middelen. Daarom zie ik geen aanleiding om ons standpunt te veranderen.”