Nieuws
1118407
Nieuws

Trotse vrouw laat baard staan

Bij het ouder worden kunnen we allemaal wat haargroei boven onze lip verwachten. Oké, misschien ook een paar haartjes op de kin. De meeste vrouwen gaan zwaarbewapend de strijd aan met hun snorren en baarden. De Duitse Mariam laat zien wat er gebeurt als je daarmee stopt…

Na de geboorte van haar zoon, 28 jaar geleden, kreeg de in Duitsland geboren Mariam plots last van baardgroei. Twintig jaar lang plukte ze elke dag de haren uit haar kin en boven haar lip. Op een gegeven moment was ze daar zo klaar mee, dat ze ermee stopte. Nu laat ze haar baard gewoon staan en je raadt het nooit: ze voelt zich vrouwelijker dan ooit!

Circus

Mariam schrijft nu een blog en werkt in het circus als ‘de vrouw met de baard’. De reacties op haar blog zijn niet allemaal even enthousiast. “Mensen vinden dat ik naar Rusland moet vertrekken of zeggen dat ik het verdien om neergeschoten te worden”, vertelt ze in het Britse televisieprogramma This Morning.

Obsessie

Het idee om de baard te laten staan begon toen ze in 2008 werkloos was. Ze woonde alleen en wilde kijken wat er gebeurde als ze stopte met epileren. Het plukken van de haartjes met een pincet resulteerde namelijk vooral in een geïrriteerde, knalrode kin en ingegroeide haren. Het was een soort obsessie: het duurde soms uren voor ze de deur uit kon en ze ging nooit naar buiten zonder spiegeltje.

Negatieve reacties

Mariam was erg bang dat niemand meer met haar zou willen praten. Maar vooral haar moeder reageerde erg negatief op het nieuws. “Waarom moet je mensen nu zo shockeren?”, vroeg zij. Haar moeder accepteerde het later wel, vooral omdat ze dacht dat de baard uiteindelijk wel zou verdwijnen. Maar dat zal niet gebeuren: Mariam voelt zich sexy en zelfverzekerd en is op zoek naar een relatie met iemand die haar baard accepteert.