Nieuws/Buitenland
111874610
Buitenland

Jury: Bill Cosby misbruikte tiener in 1975

SANTA MONICA - Een jury in Californië heeft dinsdag vastgesteld dat voormalig acteur Bill Cosby in 1975 een vrouw genaamd Judy Huth seksueel heeft misbruikt, toen ze als 16-jarig meisje met hem meeging naar de Playboy Mansion in Los Angeles. De jury kende Huth een schadevergoeding van 500.000 dollar toe.

In haar getuigenis in de rechtszaal vertelde Huth de juryleden dat Cosby haar hand pakte en die gebruikte om zich te masturberen. Cosby (84) was destijds 37 jaar oud.

Cosby, die niet persoonlijk op het proces verscheen, ontkende de beschuldiging. In een video getuigde hij dat hij zich Huth niet herinnerde. En hij zei dat het incident niet had kunnen gebeuren, omdat hij op dat moment geen seksueel contact zou hebben gehad met iemand die jonger was dan 18 jaar.

Niet heropend

In maart 2022 werd bekend dat de strafrechtelijke misbruikzaak tegen Bill Cosby niet wordt heropend. Het Amerikaanse Hooggerechtshof had een verzoek daartoe van de openbaar aanklagers verworpen. Daardoor is de voormalig acteur en komiek nog altijd op vrije voeten. In 2018 had Cosby een gevangenisstraf van tussen de drie en de tien jaar gekregen voor het drogeren en misbruiken van Andrea Constand. Het hooggerechtshof van Pennsylvania oordeelde echter dat het proces oneerlijk was geweest.

Naast Constand hadden nog tientallen andere vrouwen Cosby van seksueel misbruik beschuldigd. Constands zaak was echter de enige die niet verjaard was. Verjaring speelde in de civiele zaak van Huth tegen Cosby echter geen rol.