Nieuws/Binnenland
1119017
Binnenland

OM: Eén jaar jeugddetentie in zaak-Akpinar

Eén jaar jeugddetentie en plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Dat eiste maandag het Openbaar Ministerie (OM) tegen een 16-jarige jongen die ervan wordt verdacht vorig jaar augustus betrokken te zijn geweest bij dood van het 17-jarig Turkse meisje Sehriban Akpinar.

De zaak werd achter gesloten deuren behandeld. Het OM heeft daarna bekendgemaakt wat voor eis het bij de rechter heeft neergelegd. „Eén jaar jeugddetentie is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een verdachte die jonger was dan 16 jaar ten tijde van het misdrijf”, aldus het OM.

De officier vindt dat er voldoende bewijs is dat de jongen zich schuldig heeft gemaakt aan zogenoemde gekwalificeerde doodslag. Dat betekent dat Sehriban om het leven is gebracht om daarmee de diefstal van telefoons te verhullen en om te voorkomen dat ze aangifte zou doen.

Het meisje zou door de jongen, die toen nog maar 15 jaar was, en twee andere jongens (beiden toen 14 jaar) naar de bosjes bij de Horvathweg zijn gelokt. Daar was het de bedoeling haar van twee mobiele telefoons te beroven en mogelijk ook seksueel te misbruiken. Dat laatste is uiteindelijk niet gebeurd.

Omdat de zaak destijds voor veel onrust zorgde wil het OM dat de zaak in de openbaarheid werd behandeld, maar dat rechtbank besloot anders. Dinsdag en donderdag staan de andere twee verdachten (nu beiden 15 jaar) terecht. Of die zaken ook achter gesloten deuren worden behandeld, wordt op de dagen zelf beslist.

Kinderrechters krijgen de laatste jaren steeds vaker het verzoek zaken openbaar te behandelen, weet kinder- en persrechter Irene Hinfelaar in Breda. „Maar in principe is een jeugdzaak altijd achter gesloten deuren”, licht ze toe. De ervaring leert dat jeugdige verdachten veel gemakkelijker praten zonder 'pottenkijkers'. „Het is bekend dat kinderen geremd raken als er veel publiek bij is. Dat komt de kwaliteit van de rechtspraak niet ten goede. Uiteindelijk gaat het om het voorkomen dat jeugdige daders opnieuw in de fout gaan.”