Nieuws
1119117
Nieuws

Review: 4G van KPN in de praktijk

Tien keer sneller mobiel internet op de smartphone, tablet of laptop. Dat zal veel mensen als muziek in de oren klinken. KPN is als eerste van start gegaan met 4G, de opvolger van het huidige 3G. Ik heb twee maanden het nieuwe netwerk mogen testen. Komt KPN zijn beloftes na en krijg je waar voor je geld?

Hoewel KPN officieel gestart is met 4G, is de nieuwe service nog maar beperkt beschikbaar. Alleen in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Zaandam is het netwerk momenteel toegankelijk. Deze zomer verwacht men de helft van de Nederlandse bevolking te kunnen bedienen en pas in de zomer van 2014 zal er landelijke dekking zijn voor 4G.

KPN heeft vier databundels beschikbaar, waarvan twee standaardbundels voor 3G van 250MB (€10) en 1 GB (€15) en twee speciaal voor 4G. Deze zijn er in twee snelheden. De eerste bundel met een datalimiet van 2,5GB heeft een up- en downloadsnelheid van 25 en 10 megabit per seconde (Mbps). Bij het snellere abonnement van 5GB is dit 50 en 25 Mbps. De bundels kosten respectievelijk €25 en €35 per maand.

Om gebruik te maken van 4G heb je wel een toestel nodig die dit ondersteunt. HTC, Nokia, Samsung, Sony en Huawei hebben hiervoor geschikte smartphones. Hieronder vallen niet de iPhone 5 en de nieuwste iPads, omdat deze de 800MHz-frequentie waarvan KPN gebruik maakt bij zijn 4G niet ondersteunen.

Gebruik

Ik woon en werk in Amsterdam, dus de afgelopen tijd heb ik volop gebruik kunnen maken van 4G met een 5GB-databundel op de Samsung Galaxy SIII. Bij normale handelingen op de telefoon, zoals e-mail en what’s appen, merk ik niet veel verschil met de 3G-verbinding op mijn iPhone 4. Dat is anders wanneer ik op Spotify muziek aan het streamen ben, YouTube-filmpjes bekijk of Facebook profielpagina’s inlaadt. Dan merk je hoeveel sneller 4G is.

Maar krijg je ook de snelheid waar je voor betaalt? Nee. Via de app van Speedtest.net heb ik de download- en uploadsnelheid op beide telefoons op één dag driemaal getest op straat, in de bioscoop en in een restaurant. De gemiddelde downloadsnelheid van 4G was 22,04 Mbps en de uploadsnelheid was 8,14 Mbps. Bij 3G was dit 1,27 en 0,60 Mbps. Dat is behoorlijk sneller, maar dus niet de snelheden waarmee KPN adverteert.

De dekking is overigens niet overal perfect en er zijn merkbare blinde vlekken in Amsterdam waar de verbinding wegvalt. Een voorbeeld is de Ruys De Beerenbrouckstraat in stadsdeel Geuzenveld. Daar rijd ik altijd met de bus doorheen naar De Telegraaf en daar stopt mijn Spotify consequent.

Oordeel

Dat 4G stukken sneller is in vergelijking met 3G, staat buiten kijf. De snelheid die KPN echter belooft, wordt niet gehaald. Overigens zie je vaker dat bij internetverbindingen (of het nu gewoon of mobiel internet is): de beloofde snelheden niet worden behaald. Dus heel verassend is het niet.

Niet iedereen zal bereid zijn om meer geld te betalen voor sneller internet. Maar wie intensief gebruikt van zijn telefoon of tablet om te facebooken, voor het uploaden van foto’s, het streamen van muziek of voor zakelijk gebruik, zal het ongetwijfeld prettig vinden dat dit met 4G allemaal veel sneller gaat. Voor die groep is 4G zeker het overwegen waard.

Concurrentie

KPN en dochteronderneming Hi zijn al actief met 4G op een 800 MHz-frequentie. Vodafone start deze zomer en maakt gebruik van diezelfde frequentie. Alleen in drukke gebieden zal het gebruikmaken van 1800 Mhz dat wel door de iPhone wordt ondersteund. T-mobile begint dit najaar met 4G op 1800 Mhz en hoopt medio 2014 een landelijke dekking te hebben. Tele2 is nog vaag over een mogelijke uitroldatum.