Nieuws/Buitenland

Macron plotseling even naar Saoedi-Arabië

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Hollandse Hoogte

ABU DHABI - De Franse president Emmanuel Macron heeft op zijn reis naar de Perzische Golf op het laatste moment een gesprek ingelast met de sterke man van Saoedi-Arabië, kroonprins Mohammed bin Salman. Franse media meldden dat Macron de 32-jarige kroonprins donderdagavond in Saoedi-Arabië spreekt over de bloedige oorlog in Jemen, de politieke crisis in Libanon en oplopende spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Hollandse Hoogte

Sinds 2015 probeert Saoedi-Arabië vooral onder leiding van de kroonprins met bombardementen de koers van de Jemenitische burgeroorlog te bepalen. Eerder deze week begon Saudi-Arabië een blokkade van Jemen die volgens de Verenigde Naties miljoenen mensen, inclusief circa 400.000 kinderen fataal kunnen worden.

Saoedi-Arabië riep donderdag landgenoten op Libanon te verlaten. Riyad vreest dat de sjiitische Hezbollah-beweging Libanon probeert te domineren. Dat zou gebeuren onder aanvoering van Iran. De sjiieten vormen de grootste bevolkingsgroep van Libanon (naar schatting 40 procent). Het Saudische koninkrijk is streng soennitisch.

Lees meer over