Nieuws/Binnenland
1119806
Binnenland

Veel Nederlandse jihadisten naar Syrië

Na Groot-Brittannië levert Nederland in absolute aantallen de meeste jihadisten voor de strijd in Syrië.

Dit blijkt uit een één jaar durende universitaire studie van het King’s College Londen naar het aantal buitenlandse strijders in Syrië.

Vanuit Engeland zouden vorig jaar maximaal 134 Britten naar het Syrische oorlogsfront zijn vertrokken, vanuit Nederland 107, uit Frankrijk 92, uit België 85, uit Denemarken 78 en uit Duitsland 40.

Incompleet

De studie baseert zich op 450 open bronnen, zoals jihadwebsites en nieuwsverslagen, uit Europese en Arabische landen. Het is voor het eerst dat een dergelijke studie is gedaan voor heel Europa. „Het beeld is nog verre van compleet, maar we kunnen nu wel met zekerheid zeggen dat er enkele honderden Europeanen deelnemen aan de strijd in Syrië. Gebaseerd op de aantallen zijn de strijders uit België, Engeland, Ierland en Nederland het belangrijkst”, aldus onderzoeksleider professor Peter Neumann van het International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR), onderdeel van het Londense King’s College.

Europese jihadisten zouden 7 tot 11 procent uitmaken van het totale aantal buitenlandse jihadisten in Syrië. Volgens Neumann toont de studie aan hoe snel internationale jihadisten zich hebben verzameld rondom het strijdtoneel in Syrië, veel sneller en massaler dan bij andere conflicten, zoals in Irak, Bosnië en Afghanistan.

Makkelijk bereikbaar

Neumann waarschuwt dat Europese jihadisten niet kiezen voor oorlogsgebieden in Mali, Somalië of de Sahelregio, maar veel het gemakkelijker te bereiken Syrië. De studie adviseert geheime diensten in Europa om serieus zaak te maken van het schaduwen van terugkerende jihadisten die oorlogservaring hebben opgedaan en een bedreiging vormen voor de binnenlandse veiligheid.

Jihadvideo's

De onderzoekers vonden het afgelopen jaar 250 berichten over gedode jihadisten, zogenoemde ’martelaren’ uit Albanië, Groot-Brittannië, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Kosovo, Spanje en Zweden. Een handvol Nederlandse jihadisten is inmiddels in Syrië gestorven. Over de Hollandse doden zijn nog geen jubelvideo’s verschenen, maar volgens Nederlandse inlichtingenbronnen is dat slechts een kwestie van tijd: „Dan figureren Nederlandse doden in jihadvideo’s, kan je gif op innemen.”

Terrorisme

Volgens het onderzoek gaat niet van elke Europese strijder in Syrië een terreurdreiging uit. „Alleen een klein aantal raakt later betrokken bij terrorisme nadat ze zijn teruggekeerd. Maar het is ook fout om te denken dat ze helemaal geen potentieel gevaar opleveren. Meerdere studies wijzen uit dat individuen die in het buitenland zijn getraind of vechtervaring hebben opgedaan prominente rollen hebben gespeeld in Europese terreurcomplotten. Volgens Noors onderzoek zijn terroristen met gevechtservaring in het buitenland gevaarlijker en dodelijker dan terreurcellen met radicalen die nooit op jihad zijn geweest.