Nieuws/Binnenland
1119942
Binnenland

'Is het vaderland niet ernstig toe aan De Nieuwe Mies?'     

Linda & Eva

Journalist Bert Dijkstra schrijft elke week een brief aan een bekende vrouw. Deze keer valt hij op de deurmat van Mies Bouwman.

Geachte mevrouw Bouwman,

Wordt het (met uw goedvinden uiteraard) niet tijd voor een abdicatie in televisieland? Of om het iets minder hoogdravend uit te drukken: is het vaderland zo langzamerhand niet ernstig toe aan De Nieuwe Mies? Ja, ik weet het: noem u ‘koningin van Hilversum’ en weg is uw goede humeur. Een pestpokkenhekel heeft u aan die term en dat is niet verwonderlijk voor een mevrouw die bij voorkeur rode lopers mijdt en God op haar blote knieën dankt dat een aardse sterveling haar de weg heeft gewezen naar de zijingang van Carré, zodat ze stilletjes een première of andere plechtige samenscholing kan bijwonen. Maar toch, er zijn twee serieuze gegadigden voor de troon en die kunnen we niet voor eeuwig als kroonprinsessen van de ene naar de andere studio blijven drijven. Er moet zogezegd dringend een keus worden gemaakt en daarbij heb ik uw wijze raad zeer nodig. Kandidaat 1 is (het zal u niet verbazen) de dame in wier toverhandjes zelfs de meest onwelriekende omroepbagger verandert in hoogwaardig gebak. Inderdaad: Linda de Mol. Zet zij, na dijenkletsers met de geur die het midden houdt tussen spruitjes en Hollandse gezelligheid, een uilenbrilletje op om de strenge schooljuf uit te hangen met lastige vraagjes, kijken er wéér miljoenen mensen. Om als concurrentie moedeloos van te worden. Bovendien heeft ze net als u de lach voor in de mond liggen en dat is ook wat waard in een polderland vol chagrijn. Hartstikke gezond, dat gegiechel, kan ik proefondervindelijk meedelen, sinds de kleine mevrouw Dijkstra haar vader heeft onderworpen aan een nieuw spelletje: De Kieteldood.

Daartoe worden mijn schoenen en sokken met grof geweld verwijderd, voordat met martelwerktuigen variërend van eendenveren tot vorken m’n voetzolen zodanig worden bewerkt dat ik schuddebuikend van de bank rol. Da’s inderdaad een heel gedoe. Hebben Linda en u niet nodig voor een gulle lach. Ogenschijnlijk onschuldig opmerkingetje van de eerste de beste gast en hupsakee, daar is-ie. De nieuwe majesteit heet dus De Mol? Ongetwijfeld, als we niet ook nog ene Eva Jinek zouden hebben gehad. Minder lacherig, minder gezellig, maar allemachtig wat een vorstin! Gooi op zondagmorgen een Wildersje of soortgelijke lastige onderdaan in haar hofhouding en je ziet haar groeien in de rol van leider des televisie-vaderlands. Nee mevrouw Bouwman, ik heb niet overdreven: twee kanjers van troonopvolgers. Aan u de keus. Als ’t maar wel koningin Eva is.