Nieuws/Buitenland
1120087
Buitenland

Duizenden bij begrafenis Palestijnen

Duizenden mensen zijn donderdag komen opdagen voor de begrafenis van drie Palestijnen, onder wie twee tieners die gedood werden door Israëlisch wapenvuur. Dat gebeurde woensdag tijdens een van de gewelddadigste incidenten in jaren op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

De spanningen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook liepen op door de dood van Maysara Abu Hamdeya, een 64-jarige Palestijn die een levenslange straf uitzat in een Israëlische gevangenis. Hij stierf dinsdag aan kanker.

Palestijnen beschuldigen Israël ervan Hamdeya zorg te hebben onthouden en hem niet te hebben vrijgelaten, nadat was vastgesteld dat de ziekte onherroepelijk tot zijn dood zou leiden. Israël zegt dat is gehandeld volgens de normale procedures.

In de nasleep van de onrust die ontstond gooiden vier Palestijnen woensdagavond volgens het Israëlische leger brandbommen naar een legerpost in Tulkarem in het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever. Israëlische soldaten schoten terug en doodde twee jongens van 17 en 18 jaar oud.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat Israëls gebruik van dodelijk geweld erop wijst dat Israël chaos wil uitlokken om elke beweging in de richting van een vredesakkoord te voorkomen.

De geweldsuitbarsting komt twee weken na het eerste officiële bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan de regio. Hij drong er bij Israël en de Palestijnen op aan om de lang geleden doodgelopen vredesbesprekingen weer nieuw leven in te blazen, zonder daarbij een voorstel te doen om de onderhandelingen weer vlot te trekken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zou volgende week weer naar Jeruzalem gaan om te praten over de impasse.