Nieuws/Buitenland
1120230
Buitenland

Palestijnse jongeren Westoever doodgeschoten

Israëlische militairen hebben woensdagavond op de bezette Westelijke Jordaanoever twee jonge Palestijnen doodgeschoten. Dat hebben medici donderdag bekendgemaakt. Het was de derde dag van onlusten in de Palestijnse gebieden na de dood van een Palestijnse gevangene in een Israëlische gevangenis.

Het Israëlische leger opende naar eigen zeggen het vuur op Palestijnen die brandbommen hadden gegooid naar een legerpost in de buurt van Tulkarem in het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever. Het lichaam van een dode Palestijn werd snel gevonden, de tweede werd donderdagochtend vroeg gevonden.

Palestijnse functionarissen zeiden dat de slachtoffers 17 en 18 jaar oud waren. Het Israëlische leger stelt een onderzoek in naar het incident, waarbij zeker één andere Palestijn gewond raakte.

De spanningen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn snel opgelopen na de dood dinsdag van de 64-jarige Maysara Abu Hamdeya, die een levenslange celstraf uitzat in een Israëlische gevangenis. De man stierf aan kanker.

Palestijnen beschuldigen Israël ervan Hamdeya zorg te hebben onthouden en hem niet te hebben vrijgelaten, nadat was vastgesteld dat de ziekte onherroepelijk tot zijn dood zou leiden. Israël zegt dat is gehandeld volgens de normale procedures.