Nieuws/Binnenland
1120520
Binnenland

Vredig fietsen rond Utrecht

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd gesloten. Het vredesakkoord maakte op 11 april in 1713 een einde aan een periode vol oorlogen in Europa. Rond dit themajaar worden vele evenementen georganiseerd. De VVV Utrecht heeft een fraaie wandel- en fietsroute uitgestippeld, maar die doet alleen de stad aan. Uw fietsverslaggever zocht ook het buitengebied op, want al die forten rond Utrecht vertellen eveneens het verhaal van 'Oorlog en Vrede'.

Eigenlijk is er geen mooier startpunt te bedenken dan Fort Vechten voor deze themafietsroute. We bevinden ons op een kruispunt van twee historische verdedigingslinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse 'Limes'. De Romeinen gebruikten hier de Kromme Rijn als grens om de 'barbaarse' volken uit het noorden tegen te houden. De functie en loop van de Kromme Rijn werd gedurende 2000 jaar vele malen aangepast. Thans meandert de rivier op prachtige wijze door het landschap.

Fort Vechten was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingsgordel die Utrecht en het achterland moest beschermen. Tussen 1916 en 1940 werden er ook bunkers gebouwd. Maar toen de Duitsers ons land binnenvielen met hun vliegtuigen en modern oorlogsmaterieel maakte het Nederlandse leger geen schijn van kans. In plaats van met een tank of legertruck moest de soldaat gewoon op de fiets naar het front...

Geen straf om nu rond Utrecht te fietsen. Buitenwijken van Utrecht, een stukje Amsterdam-Rijnkanaal en de Domtoren bepalen het decor van een afwisselende fietstocht. Vele wegen leiden niet alleen naar Rome, maar ook naar Utrecht. Als fietser op trektocht kun je gebruik maken van diverse Lange Fietsroutes om de stad aan te doen. LF4 ((Midden-Nederlandroute), LF7 (Oeverlandroute) en LF 9 (NAP-route) doorkruisen de stad. Gewoon de LF-bordjes volgen (of de knooppunten) en je bevindt je zo in hartje centrum.

Werfkelders

Er is geen lekkerder plek in 'Utreg' om bij de bijzondere werfkelders aan de Oude Gracht tijdens een zonnige dag op het terras aan het water te zitten. Horeca in overvloed. Ook aan het Neude of onder de 112 meter hoge Domtoren. Die was in 1713 het centrale punt van de feestviering van De Vrede van Utrecht. Bovenop de drie transen stonden zevenhonderd lantaarns met in totaal 1400 kaarsen.

De oorsprong van Utrecht heeft alles te maken met oorlog. Utrecht ontstond toen aan de Rijn de Romeinen daar tussen 50 en 250 na Christus tijdens de bezetting van ons land er een legerkamp vestigden. Ze bouwden er een ultrajectum, een oversteekplaats in een rivier. Nadat de Romeinen zich hadden teruggetrokken, zijn er vele veldslagen geleverd. Omstreeks het jaar 700 hadden de christelijk georiënteerde Franken de macht in Utrecht en omgeving in handen. Willibrord werd als bisschop geïnstalleerd en daarna groeide Utrecht uit tot een belangrijke kerkelijke en wereldlijkemacht.

Utrecht had aanzien en er waren genoeg redenen om juist hier de Vrede van Utrecht vorm te geven. De stad stond niet als anti-Frans en anti-Engels bekend. En juist Frankrijk en Engeland waren de belangrijkste grootmachten in 1713. Verder schoven ook delegaties uit de Republiek der Verenigde Nederlanden, Oostenrijk, Spanje en Portugal aan de onderhandelingstafel in het stadhuis aan. Die gesprekken hebben de Nederlandse Republiek weinig opgeleverd. Het was duidelijk dat de voorname rol die Nederland in de Gouden Eeuw speelde over was.

Napoleon

De Vrede van Utrecht heeft niet al te lang rust gebracht. Al snel werden er weer redenen bedacht voor nieuwe oorlogen. Napoleon liet zijn sporen na niet al te ver van Utrecht bij Austerlitz, zo'n honderd jaar later. Op weg naar het fort van Rhijnauwen, het grootste fort van de Waterlinie, prijzen we ons gelukkig dat er al 68 jaar geen oorlog meer is in Nederland. We beseffen het meestal nauwelijks.

Bij het theehuis Rhijnauwen aan de rand van Amelisweerd komt er totale rust over ons. Wat een prachtige plaats om te vertoeven. Toch is ook hier weer strijd gevoerd. Jarenlang is het bos van Amelisweerd het strijdtoneel geweest voor natuur versus snelweg. En het nieuws dat de A27 niet verbreed hoeft te worden, is prachtig. De groene long van Utrecht blijft behouden en ook deze strijd kan definitief gestaakt worden...

 

 

 

Informatie

Start- en eindpunt: Fort Vechten, Marsdijk 2, 3981 HE Bunnik

Afstand: 26 kilometer

Routebeschrijving:

volg vanaf het knooppunt 39 de knooppunten 35 * 36 * 33 * 32 * 30 * 73 * 23 * 26 * 31 * 38 * 41 * 40 * 39

Horeca:

In Utrecht vele mogelijkheden. Aanrader: theehuis Rhijnauwen

Evenementenprogramma

De Vrede van Utrecht wordt in het komende jaar zowel in de stad als in de regio uitgebreid gevierd. Op 13 april vindt het openingsspektakel plaats op het dak van de A2-tunnel bij Leidsche Rijn-Centrum met optredens van het Metropole Orkest en Junkie XL, theater en een moderne variant van het vreugdevuurwerk dat in 1713 plaats vond. Verder vermeldt de agenda o.a. begeleide wandeltochten en diverse festivals (o.a. op vliegbasis Soesterberg).

De vele musea die Utrecht telt, besteden ook ruim aandacht aan 300 jaar Vrede van Utrecht met als thema 'Oorlog en Vrede'. Tenslotte: de Domtoren staat net als in 1713 weer spectaculair in de schijnwerpers met kaarsen en lichtprojecties. Info: www.vredevanutrecht2013.nl. en www.bezoek-utrecht.nl