Nieuws/Binnenland
112080481
Binnenland

Boeren bezetten redactie RTV Oost

Boeren met hun trekkers bij de redactie van RTV Oost op de Hazenweg in Hengelo.

Boeren met hun trekkers bij de redactie van RTV Oost op de Hazenweg in Hengelo.

VARSSEVELD - Tientallen boeren zijn dinsdagavond naar de redactie van RTV Oost in Hengelo gereden. „Het is een gezellige boel hier. De boeren willen een algemeen statement maken. Ik word alleen wel een beetje doof van al het getoeter”, zegt een bureauredacteur die avonddienst heeft.

Boeren met hun trekkers bij de redactie van RTV Oost op de Hazenweg in Hengelo.

Boeren met hun trekkers bij de redactie van RTV Oost op de Hazenweg in Hengelo.

Volgens de laatst overgebleven journalist in het pand hebben zich zo’n 75 boeren verzameld bij de redactie. „Het zou een spontaan idee geweest zijn. Een eindredacteur is in gesprek gegaan en heeft wat gedronken met de boeren”, meldt de medewerker in een telefonische reactie. De boeren zijn boos op supermarkten omdat die volgens hen geen eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten. Zo’n honderd boeren voerden daarom actie bij een distributiecentrum van de Jumbo in Raalte (Overijssel). Daarna trokken ze naar de regionale omroep.

Ook in het Gelderse Varsseveld hebben dinsdagavond boeren met tractoren zich verzameld en zijn vervolgens de weg opgegaan. De politie wil voorkomen dat de boeren door Nijmegen rijden en houdt de situatie scherp in de gaten, zegt een woordvoerster. Een boerenactiegroep had, onder toeziend oog van agenten, een ontmoeting met milieuactivist Johan Vollenbroek. Ook op andere plekken in Nederland zijn boeren de weg opgegaan, ondanks een verbod daartoe in sommige provincies.

In Gelderland is een van de grootste boerenacties van dinsdag gaande. Volgens dagblad De Gelderlander gaat het om 130 tot 150 trekkers die via de A18 onderweg waren naar het huis van Johan Vollenbroek van de natuurorganisatie Mobalisation for the Environment (MOB), in Nijmegen. MOB is de organisatie die met succes het Nederlandse stikstofbeleid, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), aanvocht bij de Raad van State.

Tot een ontmoeting bij het huis van Vollenbroek kwam het niet. Op een terrein bij een bioscoop is uiteindelijk afgesproken. De boeren overhandigden daar een brief aan ’stikstofstrijder’ Vollenbroek, die volgens de krant zelfs is opgehaald door de politie. De sfeer zou goed zijn gebleven.

Zo’n twintig boeren demonstreerden bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg. In Noord-Holland trokken zo’n zestig boeren naar distributiecentra van Deen in Hoorn en Lidl in Zwaag, aldus NH Nieuws.

Koeiendieet

Boeren zijn boos over kabinetsplannen voor het verminderen van de uitstoot van stikstof, zoals een voorstel van landbouwminister Carola Schouten om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verminderen. Volgens de demonstrerende boeren zou dat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

In de Veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Friesland is het demonstreren met landbouwvoertuigen verboden. Dat duurt ten minste tot komende maandag.

Afgelopen weekend werden ook al protesten gehouden bij meerdere distributiecentra. Dat gebeurde onder meer in Zaandam, waar de toegangspoort naar een pand van Albert Heijn urenlang werd versperd.

Informatie of tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd