Nieuws/Binnenland
1120919430
Binnenland

Afgelopen etmaal 5424 nieuwe coronagevallen, 738 meer dan dinsdag

Bewegwijzering bij de teststraat.

Bewegwijzering bij de teststraat.

AMSTERDAM - Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5424 nieuwe coronagevallen geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Bewegwijzering bij de teststraat.

Bewegwijzering bij de teststraat.

Dat zijn er 738 meer vergeleken met dinsdag, toen het instituut 4686 gevallen turfde. Het waren er aanvankelijk 4695, maar dat is woensdag bijgesteld. De plotselinge stijging is opvallend omdat het aantal nieuwe besmettingen al tijden aan het afnemen was.

Toch maakt het RIVM zich geen zorgen. „De daling is nou eenmaal geen rechte lijn naar beneden, maar gaat met hobbels”, zegt een woordvoerder. Ook wijst hij erop dat er op maandag en dinsdag meer tests worden afgenomen dan in het weekeind, waardoor er nu meer positieve tests zijn. „Verder zijn er wat narapportages van GGD’en, gisteren meldden ze wat minder, nu weer wat meer”, legt de zegsman uit.

In de afgelopen zeven dagen zijn 41.394 positieve coronatests geregistreerd, aanzienlijk minder dan de voorgaande week.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 76. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren 97 sterfgevallen gemeld.

De regio Rotterdam-Rijnmond telde afgelopen etmaal de meeste positieve tests, in totaal 573. Utrecht volgde met 419 nieuwe gevallen. Amsterdam-Amstelland (399), Midden- en West-Brabant (392) en de regio Haaglanden (370) volgden daarna met minder dan 400 nieuwe besmettingen.