1121020
Nieuws

Ethiek bij bank gaat verder dan bonus

Discussies over de mores onder bankiers gaan meestal over torenhoge bonussen en de gehate graaicultuur. Maar over het op peil houden van kennis en vaardigheden gaat het bijna nooit. Toch is aandacht hiervoor volgens Boudewijn de Bruin, Nederlands eerste hoogleraar Financiële Ethiek, onmisbaar in een gezond bankwezen.

De Bruin houdt volgende week zijn oratie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Of het nu gaat om debatten in het Europees Parlement, de bankierseed of het rapport dat De Nederlandsche Bank onlangs presenteerde over cultuur binnen raden van bestuur en commissarissen: hij mist de term ’competenties’. Er wordt vaak slechts gesproken over bonussen, wat valt onder motivatie.

Volgens de hoogleraar is het gevolg dat bankiers die duidelijk gefaald hebben, dus incompetent zijn, kunnen zeggen dat ze ‘niet wisten’ dat een bepaalde overname of aankoop van producten niet deugde. „Maar tegen een arts die een medicijn voorschrijft zonder de bijsluiter te kennen waardoor iemand ernstig ziek wordt, zeggen we: ‘je had je moeten verdiepen dus nu volgen er sancties’. Maar bankiers komen er mee weg.”

Lees dit verhaall verder in De Telegraaf