Nieuws/Binnenland
1121227
Binnenland

ACHTERGROND

Zeilscholen passen zich aan

Leren zeilen kan het best als je jong bent. Een weekje zeilschool betekent voor de meeste kinderen een leuke actieve vakantie en kan het vonkje maken dat de watersportvlam levenslang doet ontbranden. Maar zijn de zeilscholen van nu nog hetzelfde als die van een generatie geleden?

Koen Bolt (41) is de eigenaar van Zeilschool Vinkeveen. Per jaar volgen er ongeveer 1000 leerlingen een zeilcursus van een week met overnachtingen. Daarmee is het bedrijf van Bolt een van de grotere aanbieders in het land. Aan de Vinkeveense plassen worden ook privé cursussen gegeven en zijn er lesprogramma’s van een weekend.

Accent

Bolt: “Het accent verschuift van leren zeilen naar plezier maken op het water. We gaan met sommige cursisten met een platbodem op pad, laten ze kennis maken met surfen en catamaranzeilen en laten de groep van 15-16 jaar ook veel chillen. Dat kan prima op een van de eilandjes hier in de buurt.” 

Stabiel

Het aantal cursisten van Bolt en zijn team van 100 zelfopgeleide instructeurs is al jaren stabiel, maar de bedrijfsevenementen rond de vakantieperiode lopen terug. Bolt: “Dus moeten we er harder aan trekken en bijvoorbeeld ook dagjesmensen inspireren om bij ons een dagje te varen. En we letten op de kosten, we doen heel veel zelf.”

Groepjes

Voor Vincent de Heer (36), eigenaar van Vinea zeilscholen ligt het iets anders. Vinea is de grootste zeilschool van het land met 10 locaties in vooral Friesland en Flevoland. “Vorig jaar zijn we 10% gegroeid en we lopen voor op het aantal aanmeldingen van vorig jaar. Dat komt omdat we op beurzen naar de cursisten toe gaan. Je merkt dat vooral de kleinere zeilscholen gewend zijn dat de cursisten zich vanzelf aanmeldden, maar nu moet je meer bieden. De Heer ziet dat cursisten zich vaker in groepjes aanmelden.

Snelheid

“Ze komen nu met hun buren, of met vriendjes uit hun hockeyteam. En ook gezinnen volgen in onze dagzeilschool samen cursussen, bijvoorbeeld op de eigen boot.“ Snelheid is voor de jeugd heel belangrijk.

Suppen

“We zien steeds meer belangstelling voor kitesurfen en windsurfen. De medaille en het charisma van Dorian van Rijsselberge hebben daar zeker mee te maken. Windsurfen is weer hot. Ook krijgen we vraag naar cursussen Stand Up Paddleboarden (Suppen), maar die trend zie ik minder lang duren.´´

Keus

´´Onze cursisten willen een ruime keuze uit activiteiten hebben. Daar haken we op in door ook gecombineerde cursussen zeilen met hockey, golf of tennis aan te bieden. Ook kunnen ze de ene dag kitesurfen en de volgende dag op een catamaran zeilen. Als het maar hard gaat.”

Kleinschalig

Toch zijn er ook uitzonderingen die juist kleinschaligheid propageren. Zeilschool Us Untwyk is gericht op 30 cursisten per week die zeilen in een ouderwetse houten 16m2. Eigenaar Jelle Visser (44) is overtuigd dat juist de kleinschaligheid aantrekkelijk is.

Vloot

“Hier is alles relaxed en gemakkelijk onder controle te houden. We richten ons op kinderen van 10 tot 14 jaar. Ze drinken bij ons chocomel en thee, waar op andere plaatsen bier en sigaretten rondgaan. Ook zijn de verliefdheden goed in de hand te houden. Het blijft hier bij een zoentje. Dat vinden ouders vertrouwd.“ Bijzonder is de vloot waar zestienkwadraten waar de school van gebruik maakt.

Eetzaal

“In de winter bouwen we in de eetzaal van de zeilschool een nieuwe mahoniehouten 16m2 en wordt een oude boot gesloopt. Mast, giek en gaffel worden net als het beslag en de kiel gerecycled en de versleten romp gaat in de open haard. Zo vernieuwen we langzaamaan onze vloot en veel ouders vinden onze boten prachtig.

Prachtig

´´Vaak hebben ze zelf in een 16 m2 leren zeilen en hebben daar de mooiste herinneringen aan. De cursisten maakt het niet uit in wat voor boot ze varen. De 16m2 is nog altijd geweldig om vier man in te leren zeilen. Het is toch prachtig om voor je werk aan het zeilen te zijn?“

Aangepast

Het aanbod van de zeilscholen heeft zich aangepast aan de eisen van deze tijd. Naast funsporten, combinaties met andere activiteiten en groepsevenementen is er ook plaats voor nostalgische zeilscholen. Zeilen is en blijft de hoofdmoot, want voor veel watersporters hoort een weekje zeilschool  nu eenmaal bij de opvoeding.