Nieuws/Buitenland
1121446665
Buitenland

’Brief met gif ricine naar Witte Huis gestuurd’

De Amerikaanse president Donald Trump.

De Amerikaanse president Donald Trump.

WASHINGTON - Een brief die is gestuurd naar het Witte Huis bleek volgens CNN en The New York Times bij onderzoek door federale specialisten het potentieel dodelijk gif ricine te bevatten. De Amerikaanse nieuwszender meldde dat de envelop was geadresseerd aan president Donald Trump, terwijl de krant vernam van een overheidsfunctionaris dat de afzender in Canada moet worden gezocht.

De Amerikaanse president Donald Trump.

De Amerikaanse president Donald Trump.

Het is nog onduidelijk of de brief werd onderschept voordat die in de postkamer van het Witte Huis terecht kwam. Ricine zit in het restproduct dat overblijft na het uitpersen van bonen van de wonderboom voor de olie. Er is geen tegengif bekend.

De Amerikaanse regering heeft nog niet gereageerd op het bericht. In het afgelopen decennium is in de VS vaker gedreigd aanslagen te plegen met ricine. Ook kregen vooraanstaande personen post met het gif. Onder hen oud-president Barack Obama en miljardair Michael Bloomberg, toen nog burgemeester van New York. De actrice die de brieven verstuurde in 2013 kreeg achttien jaar gevangenisstraf.