Nieuws
1121889
Nieuws

Reparatie lager pensioen in de toekomst ongewis

Het is zeer onduidelijk hoe de pensioenkortingen die miljoenen Nederlanders in 2013 gaan treffen in de toekomst weer worden goedgemaakt. In de wet staat weliswaar dat verlagingen het uiterste middel zijn voor pensioenfondsen om weer boven Jan te geraken. Maar er is niets geregeld over de te nemen stappen als het daadwerkelijk beter gaat. "De beslissing over bijstempelen is aan de fondsen zelf, en een ding is zeker: hier komt sowieso geruzie over."

Dat zeggen pensioendeskundigen. Gisteren meldde toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dat circa zeventig pensioenfondsen de oude dag van hun deelnemers gaan 'afstempelen'* op 1 april 2013. Het betreft 5,6 miljoen deelnemers, zowel gepensioneerden als werknemers worden geraakt.

 De korting geldt alleen voor het aanvullende pensioen dat is opgebouwd via de baas. De aow blijft ongemoeid. Uit de voorlopige schattingen van de toezichthouder blijkt dat het gaat om 2,0 miljoen actieven, 1,1 miljoen gepensioneerden en 2,5 miljoen zogeheten slapers. Slapers zijn werknemers die niet meer bij een bedrijf werken, maar hun oude dag nog wel geparkeerd hebben staan bij het aangesloten pensioenfonds.