1121903
Nieuws

'Door pensioengeld in hypotheken kan rente omlaag'

Pensioenfondsen zijn bereid een deel van de enorme hoeveelheid aan hypotheken van banken te financieren. Banken krijgen daardoor meer lucht om nieuwe leningen te verstrekken aan huizenkopers en kan de hypotheekrente iets omlaag, zegt voormalig thesaurier-generaal Kees van Dijkhuizen.

Van Dijkhuizen, vicevoorzitter van de bank NIBC en voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën, ziet nog wel veel haken en ogen, schrijft hij in een voortgangsbericht over zijn onderzoek naar institutionele beleggers die geld steken in hypotheken.

 Hij adviseert daarom een werkgroep op te richten om verder te praten. Die moet geleid worden door Tjerk Kroes van pensioenuitvoerder APG, vindt de bankier.

NHG-hypotheken

Een van de mogelijkheden om institutionele beleggers een rol te laten spelen bij de financiering van huizen is volgens Van Dijkhuizen de overdracht van het minst risicovolle deel van de hypotheekportefeuille - de zogeheten NHG-hypotheken - aan een nationale instelling. Die kan dan obligaties plaatsen op de kapitaalmarkt met een overheidsgarantie.

Voordeel daarvan is volgens Van Dijkhuizen dat deze obligaties voor pensioenfondsen aantrekkelijk worden en banken hun hypotheken makkelijk en goedkoper kunnen financieren. Dat kan er dan weer voor zorgen dat de consument een lager tarief betaalt voor de hypotheek.

'Geen garantie op succes'

Er zijn ook andere varianten mogelijk, stelt Van Dijkhuizen, dus moet er verder worden gepraat. Er kan volgens Van Dijkhuizen ,,geen garantie op succes worden gegeven'', maar ,,de gesprekken verlopen in een veel positievere sfeer dan in de afgelopen jaren, toen ook met enige regelmaat naar dit vraagstuk is gekeken.''