Nieuws/Binnenland
1121942
Binnenland

Vervalt aow-toeslag als mijn man overlijdt?

Mijn man heeft aow sinds 2005 en krijgt sindsdien voor mij een toeslag, omdat ik pas 53 ben. Ik heb geen eigen inkomen. Als hij nou komt te overlijden, houd ik dan die toeslag?

De toeslag op de aow is inkomen van uw man. Bij zijn overlijden stopt dus niet alleen zijn aow, maar ook de toeslag.

U bent geboren na 1950, u heeft na het overlijden van uw man dus geen recht op Anw (een pensioen op grond van de Algemene Nabestaanden Wet), tenzij u meer dan 45 procent arbeidsongeschikt bent of de zorg heeft voor kinderen onder de 18 jaar.

Bij het overlijden van uw man heeft u mogelijk wel recht op een weduwenpensioen van het pensioenfonds van uw man, maar dan moet uw man natuurlijk wel pensioen hebben opgebouwd. Als uw man een ouderdomspensioen heeft door zijn vroegere werk, dan kunt u bij het pensioenfonds navragen op welk pensioen u bij zijn overlijden recht heeft.

Het lijkt misschien vreemd om dat nu al na te vragen, maar nu is uw man nog gezond. Het is goed te weten waar u - stel dat uw man zou overlijden voor u 67 bent - financieel aan toe bent. Nu kunt u eventueel nog maatregelen nemen. Wanneer het weduwepensioen te laag is om de periode tot u zelf 67 bent en aow krijgt mee te overbruggen, dan wilt u dat niet pas ontdekken op het moment dat u net weduwe geworden bent.