Nieuws/Binnenland
1122273
Binnenland

Hopster krijgt schilderijen terug

Antiquair Edwin Hopster en zijn vrouw Tessa van Veen hebben woensdagmiddag een groot gedeelte van hun kunstcollectie weer terug gekregen.

Op 12 februari was de kunstcollectie door een deurwaarder in beslag genomen. Hopster had zichzelf met spiritus overgoten en dreigde zichzelf iets aan te doen.Hij wilde daarmee voorkomen dat een deurwaarder namens de Rabobanktachtig kunstwerken van stichting 'Collectie Hopster VanGoudzwaard' in beslag nam. Nadat de kunsthandelaar door agenten was overmeesterd voor het pand in Haarlem werd de kunstcollectie in beslag genomen.

Het onderliggende geschil speelt sinds 2008 tussen de Rabobank enzijn vrouw Tessa Hopster-van Veen. Ze heeft ruim een half miljoeneuro schuld uitstaan bij de bank. Het museum dat ze in Sas van Gentopende, werd een debacle. De Rabobank, die de aankoop van het pandfinancierde, moest het met een flinke restschuld executeren.

Omdat Hopster en Van Veen de rechtzaak hebben gewonnen, kregen ze vandaag de collectie weer terug. De Rabobank moet in totaal 95 procent van de kunst retourneren.