Nieuws/Binnenland
1122279
Binnenland

OM wil geen straf voor man die inbreker sloeg

Een café-eigenaar die in zijn zaak een inbreker zwaar hoofdletsel toebracht is daarvoor niet strafbaar. Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bij de rechtbank in Alkmaar ontslag van rechtsvervolging geëist tegen de 52-jarige man uit Tuitjenhorn.

De cafébaas, die boven zijn zaak woont, kon niet slapen en ging in de vroege ochtend van 13 december 2010 naar beneden voor een kopje thee. Daar trof hij een inbreker aan. De horecaondernemer sloeg de inbreker met een bezem op z'n hoofd. Die liep daardoor zwaar hoofdletsel op.

De officier van justitie acht zware mishandeling bewezen, maar meent dat sprake was van noodweerexces. „Het geweld was buitenproportioneel, maar de mishandeling was het gevolg van een hevige gemoedstoestand, namelijk angst”, vindt de officier.

De 63-jarige inbreker stond woensdag ook terecht. Tegen de Amsterdammer is een werkstraf van 80 uur, een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en verplicht toezicht door de reclassering geëist voor de poging tot inbraak. Het OM verdenkt hem tevens van een andere inbraak en heling.

Over 2 weken doet de rechtbank in Alkmaar uitspraak in beide zaken.