Nieuws/Binnenland
1122310
Binnenland

Nieuw hoofd hartchirurgie HagaZiekenhuis

De Nijmeegse chirurg Henry van Swieten wordt het nieuwe hoofd van de in opspraak geraakte afdeling cardiochirurgie in het HagaZiekenhuis in Den Haag. De eerdere benoeming van professor Robert Klautz van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) als nieuwe leider van de afdeling is van de baan. Dat heeft het HagaZiekenhuis woensdag laten weten.

Volgens het ziekenhuis is er in het Haga momenteel niet genoeg draagvlak voor de Leidse professor. Eerder liet het ziekenhuis nog weten dat de samenwerking met het LUMC bedoeld was als oplossing voor de problemen op de afdeling hartchirurgie.

De afdeling cardiochirurgie raakte begin vorige week in opspraak na een uitzending van het radioprogramma Argos, dat meldde dat de sterftecijfers op de afdeling hoger waren dan normaal. Een cardioloog uit het LUMC, tevens hoofd cardiologie van het Medisch Centrum Haaglanden, zei in de radiouitzending dat hij geen patiënten meer doorstuurde naar het HagaZiekenhuis wegens onduidelijkheid over de sterftecijfers van de afdeling cardiochirurgie.

Het ziekenhuis ontkent dat de sterftecijfers te hoog waren. Wel geeft het toe dat er problemen speelden op de afdeling. De chirurgen communiceerden slecht en de registratie van de sterftecijfers was niet op orde.