Nieuws/Binnenland
1122313
Binnenland

Eerste kreeft met Erica Terpstra in de heli

Liefhebbers van de Zeeuwse kreeft kunnen zich met Pasen weer te goed doen aan deze lekkernij. Erica Terpstra opent donderdag officieel het Nederlandse kreeftenseizoen, dat traditiegetrouw eindigt op 15 juli.

In het bijzijn van de oud-zwemster en politicus zal de eerste Oosterscheldekreeft worden gevangen. Vervolgens vliegt Erica, met de eerste kreeft, per helikopter naar de Vismijn in Colijnsplaat. Daar zal zij de vangst als veilingmeester tegen het hoogste bod verkopen. De opbrengst komt ten goede aan het Liliane Fonds, waarvan zij ambassadeur is.

Vorig jaar leverde de eerste veiling 27.750 euro op voor de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM). Normaal gaan de kreeften voor hooguit enkele tientjes onder de hamer.

Nederland telt nog zo'n 40 kreeftenvissers. Per jaar vangen zij naar schatting 30 ton aan kreeften. Deze verdwijnen niet allemaal in Nederland in de pan. Omdat de Zeeuwse kreeften hoog staan aangeschreven, doen ook veel fijnproevers in bijvoorbeeld België en Duitsland zich te goed aan deze waterbewoner.