Nieuws
1122316
Nieuws

Twee procent verkochte boeken digitaal

Slechts twee procent van alle verkochte boeken in de Europese Unie is een e-book. Dat stelt eurocommissaris Neelie Kroes. Zij wil dat percentage de komende jaren flink opkrikken. Dat stelde zij in een toespraak tijdens op boekenbeurs Salon du Livre in Parijs.

De redenen voor dit lage percentage zijn legio. Zo is het grote aantal talen in Europa een barrière voor uitgevers. Het digitaliseren van boeken voor een klein aantal lezers is mogelijk niet rendabel. In Frankrijk werkt de regering aan het digitaliseren van teksten en boeken die niet langer commercieel beschikbaar zijn, iets dat Kroes toejuicht.

Een andere oorzaak is het opvallende verschil in belastingpercentage voor fysieke en digitale boeken. Fysieke boeken genieten in veel Europese landen een belastingvoordeel, terwijl over digitale boeken meer BTW betaald moet worden. Zij wil dit op Europees niveau gaan vlak trekken.

In de Verenigde Staten is één op de vier verkochte boeken een e-book. Als het aan Kroes ligt, moet dat in de nabije toekomst in Europa ook zo zijn.