Nieuws/Buitenland
1122321
Buitenland

Turkse politie schiet traangas af op Syriërs

Veel Syrische vluchtelingen zijn woensdag gewond geraakt, toen de Turkse militaire politie traangasgranaten afschoot op demonstranten in het Suleiman Shah-kamp in Akcadale, niet ver van de grens met Syrië. De vluchtelingen demonstreerden tegen de leefomstandigheden in het kamp.

Dat hebben bewoners van het kamp laten weten. Volgens hen begonnen jonge vluchtelingen een grote demonstratie, nadat door kortsluiting eerder op de dag brand in een tent was ontstaan. Door het vuur raakten volgens Turkse regeringsfunctionarissen drie broers van 7, 18 en 19 jaar gewond. Volgens bewoners van het kamp is een van de drie broers gestorven.

Een Turkse hoge medewerker van het kamp gaf een andere lezing. Hij zei dat vluchtelingen kwaad werden, toen bewakers een groep van ongeveer 200 vluchtelingen niet in het kamp toelieten. Het zou te vol zijn. In Akcadale verblijven ongeveer 35.00 mensen.

Turkije behoort met Libanon en Jordanië tot de landen met de meeste Syrische vluchtelingen. De Verenigde Naties schatten dat meer dan 260.000 Syriërs naar het land zijn gevlucht, maar de regering in Ankara denkt dat dat aantal dichter bij 400.000 ligt.