Nieuws
1122335
Nieuws

Tablet voor fiscus nog geen mobiele telefoon

Een tablet van de baas wordt door de Belastingdienst voorlopig niet gelijk gesteld met een mobiele telefoon die door de werkgever wordt verstrekt. Maar als de tablet noodzakelijk is voor het werk, geldt niet meer de eis dat het apparaat voor 90 procent voor het werk moet worden gebruikt.

Weekers zei dat woensdag in een debat in de Tweede Kamer. De fiscus ziet de tablet nu als een computer en niet als een telefoon. Dat betekent dat het gebruik 90 procent zakelijk moet zijn, anders wordt de tablet gezien als loon en moet er loonheffing over worden betaald in de inkomstenbelasting.

Weekers vindt het „niet van deze tijd” dat hij als staatssecretaris voor zou schrijven „hoe groot het schermpje moet zijn wil het aangemerkt worden als telefoon of als computer”. Hij wil dat aan werkgevers laten, maar eist daarbij wel dat de tablet noodzakelijk is voor het werk van de werknemer. Hij denkt bijvoorbeeld aan Kamerleden, journalisten en vertegenwoordigers die veel op de weg zitten.

De tablet simpelweg helemaal gelijkstellen met de mobiele telefoon, waar een eis geldt van 10 procent zakelijk gebruik, wil Weekers niet. Dat zou hem 100 miljoen euro aan gemiste belastingopbrengst kosten. Die schade treedt niet op bij invoering van het nieuwe 'noodzakelijkheidscriterium', want wat niet noodzakelijk is voor het werk, gaat dan onder de inkomstenbelasting vallen. Dan levert Weekers 'plussen en minnen' op en kost hem per saldo geen geld.