Nieuws
1122361
Nieuws

'Slovenië en Luxemburg zijn niet Cyprus'

Slovenië en Luxemburg hebben woensdag naar voren gebracht dat hun financiële sectoren niet te vergelijken zijn met die van Cyprus. De nieuwe Sloveense premier Alenka Bratusekbezwoer woensdag dat haar land niet het volgende is dat om steun gaat vragen.

Ze zei in haar eerste belangrijke rede als premier dat de staatsfinanciën er slecht voor staan, ,,maar we hebben geen hulp nodig, we kunnen dit zelf oplossen''. De rekeningen in Slovenië zijn veilig en er is geen enkele reden tot paniek, benadrukte Bratusek.

Luxemburg heeft beklemtoond dat zijn financiële sector gezond is en in de verste verten niet lijkt op die van Cyprus. In een officiële verklaring brengt het groothertogdom naar voren dat je de stabiliteit van de sector niet kan aflezen aan de omvang ervan ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp). In Cyprus, waar momenteel de uit zijn krachten gegroeide bankensector moet worden gered van de ondergang, vertegenwoordigde de bankensector ruim acht keer de omvang van het bbp.

In het kleine Luxemburg is de omvang van de sector ook relatief groot. De financiële sector vertegenwoordigt 27 procent van het nationale bbp, maar ze is heel internationaal en moet worden gezien in verhouding tot de hele eurozone. Bovendien heeft de sector zeer verschillende klanten, levert hij hoogwaardige diensten en staat hij onder goed toezicht, bezweert Luxemburg.