Nieuws
1122376
Nieuws

Sloop stuk Berlijnse muur gaat verder

Slopers hebben woensdagochtend vier stukken weggehaald van de beroemde 'East Side Gallery' van de Berlijnse muur. Dat heeft de Duitse politie woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om het stuk muur langs de rivier de Spree dat projectontwikkelaar Living Bauhaus wil weghalen vanwege een hoogbouwproject. Het stuk muur werd enkele weken geleden behoed voor de sloop na felle demonstraties.Tegenstanders vinden dat de muur niet mag worden aangetast vanwege de historische betekenis.

De sloop woensdag kwam als een verrassing. De opening in de muur zou moeten dienen als provisorische ingang van het bouwterrein van het flatgebouw.

Projectontwikkelaar Living Bauhaus, gespecialiseerd in luxe objecten, kondigde woensdag aan dat de weggehaalde stukken muur uiteindelijk weer zullen worden teruggezet. De „tijdelijke muurverplaatsing” was volgens het bedrijf echter noodzakelijk geworden omdat in gesprekken met onder anderen de gemeente geen alternatief is gevonden.

Internationale prominenten hebben zich inmiddels in de strijd om de muur gemengd. De Amerikaanse acteur David Hasselhoff liet maandag nog weten optimistisch te zijn over het behoud van de 'Gallery'.

De East Side Gallery is het bekendste en langste deel van de Berlijnse Muur dat nog overeind staat. Sinds de val van de Muur in 1989 is het door zo'n 120 kunstenaars beschilderd.