Nieuws/Binnenland
1122382
Binnenland

Nieuw themagebied in Toverland

Met het nieuwe themagebied ’De Magische Vallei’, voorzien van acht attracties, wil het Noord-Limburgse Toverland zich positioneren als een volwassen pretpark. Er is veel geïnvesteerd om ook dit jaar de bezoekcijfers van dit strategisch gelegen park op te stuwen.

Directeur Caroline Maessen over de nieuwe ontwikkelingen: „We zijn immers nog jong, 12 jaar oud, een soort puber in attractieparkland. Met de vallei, een themagebied ter grootte van 4 hectare en kosten 14 miljoen euro, maken we de stap naar een volwaardig park. We waren al een begrip als grootste indoorpark van Europa, maar tellen nu ook – vinden we – duidelijk mee met dit recente aanbod waar we de bezoekers mee gaan verrassen.”

Maessen is blij met de voltooiing van de Magische Vallei, waaraan een paar jaar is gewerkt. De bezoeker vindt in de uitbreiding onder meer een wildwaterbaan van maar liefst 450 meter, te midden van rotspartijen en watervallen.

Hiervoor zijn veel natuurlijke materialen gebruikt. Maar liefst 2800 ton aan rotsblokken en stenen is er neergelegd en ook het aantal planten, 60.000 stuks, is indrukwekkend. De ingang van de wildwaterattractie ligt verscholen achter een grote rotswand met een negen meter hoge waterval.

Dwervelwind

Een spannende achtbaan, Dwervelwind, met ronddraaiende karretjes, zorgt voor veel vertier. Deze is al enige tijd open, in de aanloop naar de volledige openstelling van de Magische Vallei. Enkele interessante weetjes over de rollercoaster: hoogte 21 meter, lengte 462 meter, snelheid 75 km/uur, twee treinen met vier karretjes, duur van de rit 1,5 minuut.

Andere attracties zijn een minivrijevaltoren, een watercarrousel, een klimtoren, airtrampolines, een survivalparcours en een watershow, bestaande uit wel 136 fonteinen. Vanuit een nieuw restaurant en bijbehorende terrassen kunnen ouders kinderen in de gaten houden die spelen in een van de attracties.

„We zorgen voor flink wat spektakel”, aldus Maessen. „En nu ook voor de wat oudere jeugd. Tot voor kort hadden we veel voor gezinnen met kinderen, nu ook voor – in ons jargon – de ’extended family’, pubers en jongvolwassenen die spanning zoeken. Dat we voor een Magische Vallei hebben gekozen is niet zo vreemd.

Een van onze kernwaarden is het de gast voorzetten van een flinke dosis magie. Waar we ook waarde aan hechten is het bieden van stoere attracties, die een lach tevoorschijn toveren bij onze bezoekers. Er moet ook de nodige humor zijn. ’Samen zijn, plezier hebben’, kort gezegd.”

Onverwachte momenten

De vallei wordt volgens haar bewoond door een bijzonder volkje: de Dwervels. Kleine wezentjes van ongeveer een meter hoog blijken in de vallei te huizen. Zij zullen voor de nodige, onverwachte momenten zorgen.

Opzet is dat de bezoeker er zich even in een heel andere wereld waant als hij bij Toverland, c.q. de Magische Vallei is. En er zo’n heerlijke tijd doorbrengt dat hij er heel lang wil blijven. De thema’s hoop en liefde zijn de rode lijnen in de diverse attracties. Die zijn niet zomaar gekozen: uit onderzoek is gebleken dat die twee elementen een sterke binding hebben met het aspect toveren en magie.

„We denken”, aldus Maessen, „dat we ons in een ruime cirkel rondom Sevenum, waar we gevestigd zijn, op de kaart zetten met de Magische Vallei. Ik ben ervan overtuigd dat Nederlanders, Duitsers en Belgen van ver buiten de straal van zo’n 100 kilometer, die we nu bedienen, zullen komen.

Ofwel: meer bezoekers, maar daar doe je zoiets ook voor! De aanwinst van Toverland gaat het bezoekersaantal van 2012 (520.000) ophoog stuwen, naar schatting tot circa 600.000.”