Nieuws/Binnenland
1122392
Binnenland

Postzegel mag 6 cent duurder worden

Postzegels mogen vanaf 1 juli maximaal 6 cent in prijs toenemen. Dat is minister Henk Kamp van Economische Zaken met PostNL overeen gekomen, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Een iets duurdere postzegel helpt de financiële problemen op te lossen bij PostNL. Het bedrijf is verplicht om 6 dagen in de week post te bezorgen. Dat is echter niet rendabel, waardoor er te weinig inkomsten zijn. Maatregelen zijn volgens Kamp dan ook noodzakelijk. PostNL noemt de prijsverhoging onvermijdelijk.

Toezichthouder Opta moet de noodzaak van de prijsstijging nog toetsten. Pas daarna besluit PostNL of en hoe ze gebruik gaan maken van de mogelijkheid om de prijs van de postzegels te verhogen.

Kamp sprak verder met PostNL af dat een claim op andere postbedrijven wordt ingetrokken. PostNL wilde dat die bedrijven zouden meebetalen aan de 6-daagse postvoorziening. Dat is volgens Kamp niet goed voor de concurrentie en schrikt nieuwe bedrijven af om in de postsector te beginnen.

PostNL stelt verder maatregelen te gaan nemen om de kosten van de 6-daagse postvoorziening te drukken om verdere tariefstijgingen zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht het toch weer nodig zijn de postzegel duurder te maken, dan is dat niet voor 2014 aan de orde, schrijft Kamp.